Una cimera de Puigdemont a Waterloo irrita el PDECat

La cita d'alcaldes i regidors exclou destacats edils postconvergents

La polèmica s'endinsa en els interrogants sobre el futur del partit

zentauroepp46542650 puigdemont bonvehi190301110459 / STEPHANIE LECOCQ

El que havia de ser una reunió discreta per mirar de superar la crisi interna del PDECat es va convertir aquest dimarts en un altre motiu de tensió. I és que l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va citar una sèrie de càrrecs locals del PDECat a Waterloo per analitzar l’escenari polític després de la constitució dels ajuntaments catalans, i ho va fer excloent destacats edils, alguns dels quals no combreguen amb les tesis de l’expresident.

En la trobada han estat presents el president del partit, David Bonvehí, la número dos per Barcelona a les municipals, Elsa Artadi, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i l’alcalde de Mollerusa, Marc Solsona, i el de Besalú, Lluís Guinó, entre d’altres. En canvi, edils de ciutats amb un resultat no menor per al PDECat com Puigcerdà, Deltebre o Martorell, van estar convocats, la qual cosa va generar un profund malestar entre aquests, en un context de notable tensió en la postconvergència entre els partidaris de l’expresident i els més crítics amb el rumb que marca Puigdemont i partidaris d’una via menys radical i més pactista en el terreny independentista, que denuncien el retrocés electoral progressiu que pateix el partit elecció després d’elecció. 

Reorganització interna

La cita de Waterloo forma part d’un procés intern iniciat després dels comicis generals i municipals en què les diferents sensibilitats de l’espai postconvergent tracten de buscar una solució de consens que eviti una fractura interna, ja que un sector del partit està decidit a impulsar un projecte al marge de Puigdemont per defensar la via del discurs centrista i moderat. En canvi, Puigdemont ha donat mostres –en les reunions que ja ha mantingut entre altres amb Bonvehí i Artadi dies enrere– de voler reforçar el control del partit, ordenant l’espai polític actual que comparteixen PDECat, Junts per Catalunya i la Crida, i situant persones de la seva confiança al capdavant de l’organització.

L’actual equip directiu del PDECat, on es reprodueix una lluita interna entre diferents posicions polítiques, mira d’aconseguir una sortida salomònica consistent a moderar i centrar el partit davant les tesis més irredemptes de Puigdemont, i recuperar figures territorials davant els fitxatges externs. La direcció demana temps per evitar un nou cisma intern en un congrés extraordinari aquest mes de juliol, congrés que suggereixen alguns sectors que reclamen un cop de timó urgent. La intenció de Bonvehí és evitar fugues i aconseguir una integració entre diferents famílies, en la qual el paper de Puigdemont, al costat del de l’expresident Artur Mas i el del líder de la Crida, Jordi Sànchez, són clau per encaixar les peces