JUDICI AL PROCÉS

Presons prepara el trasllat de Forn perquè reculli la seva acta a Barcelona

L'exconseller d'Interior, que continua a Soto del Real, viatjarà a la capital catalana els dies 14 i 15 de juny

forn / FERRAN SENDRA

La Secretaria General d’Institucions Pentienciàries està preparant eltrasllat de l’encausat per rebel·lióJoaquim Forn des de la presó de Soto del Real (Madrid) a Barcelona, en compliment de la interlocutòria del Tribunal Suprem d’aquest dimarts que autoritza la seva assistència alple de constitució de l’Ajuntament de Barcelonaels dies 14 i 15 de juny.

Segons han informat fonts d’Institucions Penitenciàries, el pla s’està coordinant amb els Serveis Penitenciaris de la Generalitat –amb competències transferides–, així com la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra. L’Institut Armat es farà càrrec d’un trasllat que previsiblement es durà a terme amb una conducció directa –sense parada a Zuera (Saragossa)– des de Soto del Real fins a una presó de Barcelona.

Una vegada aquí, seran els Mossos els que s’encarreguin de la custòdia de Joaquim Forn, regidor electe de Junts per Catalunya a Barcelona. L’opció que s’estudia és que faci nit a Brians 2, la mateixa presó de referència que es va utilitzar en el trasllat de tornada a Madrid abans de l’inici del judici al Tribunal Suprem. Entre Brians 2 i l’Ajuntament de Barcelona, que és a la plaça de Sant Jaume, hi ha una mica més de 40 quilòmetres.

El dispositiu, segons expliquen fonts coneixedores, serà similar al que es va disposar amb l’autorització del Suprem perquè els diputats electes en presó preventiva assistissin al ple de constitució de la legislatura al Congrés dels Diputats, abans que la presidència de la Cambra Baixa decidís suspendre’ls de la seva condició de càrrecs públics.

Interlocutòria

En la seva interlocutòria amb data 11 de juny, el tribunal que jutja el procés al Tribunal Suprem recorda que la sortida de Forn de la presó de Soto del Real haurà d’anar acompanyada "de les mesures que garanteixin la seva seguretat i el seu retorn al centre penitenciari d’origen, sense ajornament ni dilació, el dia 15".

El tribunal estableix que l’autorització "se circumscriu, de forma exclusiva, en la presentació delsdocuments precisos davant del registre de la corporació i a la seva assistència a l’acte de constitució de la corporació" i "no legitima la presència del senyor Forn a qualsevol altre fòrum ni institució, pública o privada, diferent de la corporació municipal".

També assenyala la Sala que els agents de les Forces i Cossos de Seguretat "que resultin finalment encarregats de la custòdia i trasllat del senyor Forn assumiran la responsabilitat que la seva presència en la Corporació es limitarà a les finalitats que justifiquen aquesta autorització".

Afegeixen en aquest sentit que "als efectes legals procedents, la present resolució servirà de formal requeriment", en clara al·lusió que la custòdia i trasllats pot ser previsiblement encomanada als Mossos d’Esquadra al territori de Catalunya, a més de la participació de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil.

La interlocutòria recorda que el Reglament Municipal de l’Ajuntament de Barcelona disposa que abans de prendre possessió, els electes han de presentar a la Secretaria General de l’Ajuntament la declaració de béns i activitats" i descriu la resta de tràmits a fer pel regidor electe, que, a més, és alcaldable per la llista de Junts per Catalunya.