EL DILEMA CATALÀ

Budó carrega contra una «operació d'Estat" contra una alcaldia independentista a Barcelona

La portaveu del Govern considera, en canvi, que pactes com el de Tarragona són situacions diferents

El Govern aprova un nou pla contra la corrupció que es concretarà d'aquí a sis mesos

zentauroepp48583240 govern190611095123 / Ferran Nadeu

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha insistit avui a denunciar una "operació d’Estat" contra la possibilitat que Barcelona compti amb un alcalde independentista. Budó ha eludit valorar, en canvi, altres possibles aliances com les de Tarragona, on probablement ERC i l’espai dels comuns evitaran que el socialista Josep Fèlix Ballesteros continuï exercint d’alcalde.

Budó ha afirmat que és partidària que en els ajuntaments governi la llista més votada, si bé aquest no és el criteri que JxCat aplicarà en alguns pactes postelectorals. 

D’altra banda, la portaveu ha demanat de nou la llibertat dels dirigents independentistes processats per l’1-O una vegada finalitzi el judici al Tribunal Suprem. 

D’altra banda, el Govern ha aprovat un nou pla de lluita contra la corrupció que consisteix a preparar durant els sis pròxims mesos una sèrie de mesures en àmbits com la contractació pública, les subvencions, la funció i la direcció públiques, les incompatibilitats, els conflicte d’interès i els grups d’interès, la protecció d’alertadores i l’anonimització de bústies ètiques i marc d’integritat. L’encarregada de preparar aquest pla és la Secretària de Transparència i Govern Obert del Departament d’Acció Exterior i comptarà amb propostes com les de l’Oficina Antifrau, la Sindicatura de comptes i el Síndic de Greuges.

De fet, el Govern de Mas ja va impulsar el 2013 un pla anticorrupció amb una sèrie de mesures la majoria de les quals no s’han fet efectives en part perquè depenen de les competències de l’Estat. 

ERC evita concretar el seu pla

Després de la roda de premsa de Budó ha comparegut el portaveu parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, després de reunir-se al Palau de la Generalitat amb el president Quim Torra, en el marc de les reunions que manté Torra amb dirigents independentistes per intnetar unir una resposta conjunta davant la sentència del judici del procés. Sabrià ha contestat amb un clar "no" a la pregunta sobre quin és el pla d’Esquerra i s’ha escudat en la "discreció" per evitar contestar a la qüestió, insistint que l’independentisme no es pot permetre no aconseguir un pacte unitari sobre com afrontar la resolució del Suprem contra els exdirigents del Govern.