Pactes postelectorals

Iglesias demanarà una cartera social en el pròxim Govern de Sánchez

El líder de Podem suggereix els ministeris d'Hisenda i Treball

zentauroepp48354390 podemos190527134144 / Luca Piergiovanni

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assenyalat aquest dilluns que el recolzament d’Unides Podem perquè Pedro Sánchez sigui investit passarà perquè la formació morada estigui en un Govern de coalició ocupant carteres que tinguin a veure "amb l’aplicació de drets socials". 

En una entrevista a TVE, Iglesias ha apuntat que no exigiran carteres d’Estat sinó aquelles que els permetin realitzar "un disseny competencial" que asseguri que determinades mesures s’apliquen. En concret, s’ha referit a dos elements: que a Espanya s’acabi amb la temporalitat i que hi hagi justícia fiscal, per la qual cosa suggereix les carteres ministerials d’Hisenda i Treball.

Per nomenar aquestes persones que assumirien aquestes carteres socials, Iglesias exigeix al PSOE que no posi vetos, i ha afegit que quan "un es presenta a les eleccions es presenta per governar". "Si algú que encapçala una llista està disposat a apartar-se del mig, aquesta persona no ha de ser mai candidat. Em semblaria una bogeria que Pedro Sánchez digués que presenta un altre candidat a la presidència que no fos ell", ha conclòs, reforçant així la idea que ell ha d’estar en el Consell.

Reclama el pes dels seus vots

A més, ha afegit que ningú ha de ser tan "ingenu" de pensar que a tanta distància de la majoria absoluta, pel PSOE, pot anar en solitari. Així, ha fet la predicció que finalment malgrat les pressions "la racionalització de les matemàtiques s’imposarà i acabarà donant-se un govern de coalició en el qual Unides Podem estigui en la proporció que li correspon pels seus 3,7 milions de vots.

Iglesias s’ha mostrat convençut que aquesta situació acabarà tenint lloc, malgrat el "festeig a la dreta" que ha fet el PSOE en les últimes setmanes. "Nosaltres tenim una cosa claríssima, si no estem en el govern no hi haurà polítiques progressistes", ha insistit.

En aquest punt, al líder morat li ha cridat l’atenció que tant Tximo Puig a la Comunitat Valenciana com Francina Armengol a les Balears negociïn amb Podem, mentre que en el pla estatal, amb una correlació de forces millor per a la confluència d’Unides Podem, el PSOE "sembli més interessat en acords amb la dreta".

Un govern progressista

Així, Iglesias ha insistit a entrar en l’Executiu com a eina per garantir un programa de govern progressista, i ha apuntat que hi ha molts punts de les mesures propostes pel PSOE que els semblen adequades. Perquè aquestes es duguin a terme, ha d’entrar Podem, perquè "el programa per molt preciós" que sigui, sense ells no es garantirà.

Pretén així Iglesias vèncer l’altra opció que plantegen els socialistes, que és la de la geometria variable, i que segons el seu parer portaria que el PSOE pacti amb Podem per a la investidura, i després el més important ho treballi amb el PP i Ciutadans.

A la pregunta de quina seria la resposta de la seva formació si Sánchez arriba a la investidura sense oferir-los formar part de l’Executiu, Iglesias ha remarcat que un arriba a aquesta cita parlamentària amb els recolzaments lligats i que no concep que el president en funcions "sigui tan irresponsable de presentar-se sense acord de govern". "Que un candidat sigui capaç de presentar-se així no és seriós ni responsable", ha afegit.