LA NOVA CAMBRA BAIXA

ERC va oferir tres diputats a JxCat perquè tingués grup propi al Congrés

Els republicans es van fer enrere al ser advertits que ells anirien al mixt

Els postconvergents, a les portes de compartir espai amb Bildu, CC i més minoritaris

undefined48261582 madrid 21 05 2019 politica constitucion de la camara baja j190529205454 / DAVID CASTRO

Junts per Catalunya es troba a les portes de quedar-se sense grup parlamentari i tornar a recalar en el mixt, com en la passada legislatura. Aquest dijous es reunirà la Mesa del Congrés dels Diputats per organitzar com queda l’hemicicle, i els postconvergents no compleixen les condicions, a causa dels seus resultats en les generals del 28 d’abril, per comptar amb la seva pròpia representació. Però hi ha hagut moviments d’última hora per intentar revertir aquest desenllaç.

El més rellevant és el protagonitzat per ERC. Segons fonts republicanes i de l’antiga Convergència, el partit liderat per Oriol Junqueras va oferir tres diputats a Junts per Catalunya perquè s’integressin momentàniament al seu futur grup, un moviment que no és estrany en els inicis de cada legislatura. No obstant, ERC es va fer enrere, expliquen fonts d’aquesta formació i confirmen els postconvergents, al ser advertits pels serveis jurídics del Congrés que si així ho feien serien ells els qui es quedarien sense grup.

Si un diputat d’un partit decideix integrar-se en un grup diferent del seu, van informar els lletrats de la Cambra baixa a ERC, es considera que el partit pel qual s’ha presentat als comicis aquest parlamentari perd tots els vots que va aconseguir a la província per la qual es va presentar aquest representant.

Així que l’oferiment dels republicans els hauria abocat a l’incompliment del’article 23.1 del reglament del Congrés. El precepte assenyala que hi ha dues maneres de comptar amb un grup parlamentari propi. D’una banda, haver aconseguit almenys 15 diputats. D’una altra, si no reuneixen aquest mínim, haver obtingut més de cinc escons i almenys "el 15% dels vots corresponents en les circumscripcions en què haguessin presentat candidatura o el 5% dels emesos en el conjunt de la nació".

Els republicans van aconseguir 15 representants el 28 d’abril, però si haguessin prestat tres diputats a JxCat s’haurien quedat en 12, sense comptar la suspensió de Junqueras. Segons la interpretació dels serveis jurídics, no complirien el requisit d’haver aconseguit el 15% dels vots en les circumscripcions en les quals es van presentar.

Junts per Catalunya no reuneix els requisits del reglament del Congrés. Va aconseguir set diputats, dos més del mínim requerit, però es va quedar lluny del 15% exigit en totes les circumscripcions en les quals es va presentar, a l’aconseguir un percentatge inferior a Barcelona i Tarragona. Una interpretació molt flexible del reglament, que s’ha dut a terme en altres ocasions, els permetria comptar amb un grup parlamentari propi, però els socialistes, que ostenten la presidència de la Cambra baixa, no estan disposats a aquest gest de generositat. Menys encara, després del veto del Parlament a la designació autonòmica de Miquel Iceta com a senador per després posar-se al capdavant de la Cambra alta.

La "inseguretat jurídica" 

El partit de Carles Puigdemont, en qualsevol cas, ha fet aquest dijous dos moviments. D’una banda, han registrat la seva sol·licitud de grup parlamentari, incloent-hi els seus tres representants que han sigut suspesos al trobar-se en presó preventiva: Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez. D’una altra, a l’haver encarregat la Mesa del Congrés un informe als serveis jurídics per delimitar com quedaria ara la nova majoria a la Cambra baixa, els postconvergents entenen que hi ha una "manifesta situació d’inseguretat jurídica que no permet conèixer l’abast de la suspensió". En aquest sentit, Junts per Catalunya reclama una ampliació del termini de constitució dels grups fins que es resolguin aquests dubtes. Aquesta petició també ha sigut firmada, per "solidaritat", pels parlamentaris d’EH Bildu.