CITA AMB LES URNES

Les primàries de Ciutadans, a la Fiscalia

Una plataforma d'afectats presenta un informe pericial que considera "fàcilment manipulable" el vot telemàtic a Cs

Demanen que s'investiguin possibles delictes de frau electoral, falsedat documental i corrupció entre particulars

undefined47294341 graf2117 madrid 10 03 2019 el secretario general de ciud190524000105 / Emilio Naranjo

La Plataforma d’Afectats per les Primàries a Ciutadans ha presentat aquest matí davant de la Fiscalia Anticorrupció una denúncia contra la forma que el partit d’Albert Rivera  ha organitzat les seves primàries, celebrades el mes de març passat a tot Espanya

La denúncia es basa en, entre altres arguments, un informe pericial sobre suposades debilitats del sistema de vot telemàtic que el fan, segons l’opinió dels denunciants, molt vulnerable. A més, informa el ministeri públic que les alertes de militants sobre el sistema de votació no han sigut ateses en el partit.

"Molts candidats que es presentaven a les eleccions i que van ser desplaçats de forma sorpesiva, van demanar la revisió dels seus processos, i van obtenir respostes evasives o incongruents de la Comissió de Garanties del partit", relaten els denunciants, que citen casos –dels més importants ha informat EL PERIÓDICO– a MúrciaMadridReusArganda del ReyValència i Cantàbria, a més del ja molt conegut de Castella i Lleó.

Investigació

Ha presentat la denúncia el portaveu de la plataforma, excandidat madrileny de Ciutadans i regidor a Villaviciosa de Odón (Madrid) Miguel Sainz, molt crític amb el cas omís de la direcció del partit a les denúncies de candidats no oficialistes que van perdre les primàries.

La plataforma es dirigeix a la Fiscalia General de l’Estat "presumint que som davant de la possible existència d’indicis de criminalitat comesos al si d’una organització a nivell nacional", per la qual cosa demana que "investigui els possibles il·lícits penals que es poguessin haver comès".

La denúncia demana que la "policia tecnològica" acari les bases de dades d’afiliats de Ciutadans amb els seus noms d’usuaris de la intranet del partit, o sigui, els seus DNIs, i comprovi telefònicament l’emissió dels vots.

A més, proposa que es cridi a declarar el president de l’Associació Nacional de Pèrits Judicials Informàtics, Ángel Bahamontes, un dels autors de l’informe tècnic que dona suport a la denúncia.

Entre les irregularitats que inclou per assenyalar possibles delictes de falsedat documental, frau electoral i corrupció entre particulars, la denúncia relata que "hi va haver estranyes concentracions de vot des de les mateixes adreces IP (codis d’internet d’un ordinador) [...] pertorbant el real recompte de les votacions, presumint estar alterada la fiabilitat amb què s’han emès aquests".

Altres focus, altres denúncies

Mentrestant, a Múrcia, la Policia investiga una denúncia presentada pel candidat que va perdre les primàries per a cap del cartell taronja en les autonòmiques, Leonardo Pérez, després de la detecció de l’emissió de nombrosos vots en favor del seu rival, i guanyadora de les eleccions internes, Isabel Franco.

Un altre militant, el nom del qual no ha transcendit encara, ha demanat a la Fiscalia de Múrcia que investigui un suposat patró d’emissió de vot en favor de l’actual candidata de Ciutadans a presidenta de la Regió.

A Castella i Lleó, el primer lloc en el qual van ser denunciades irregularitats en el vot de les primàries de Ciutadans, la Fiscalia de Valladolid investiga d’on van arribar vots a la candidata fitxatge Silvia Clemente, exconsellera del Govern autonòmic del PP, que la direcció nacional promocionava sobre la candidatura de l’a la fi guanyador, el metge i avui diputat Francisco Igea.

Investigació