Sánchez detalla la seva agenda territorial: defensa de l'Estatut i nou finançament

El president trasllada als seus diputats la necessitat d'impulsar vuit pactes d'Estat

undefined48257089 madrid 20 05 2019 politica el prresidente del gobierno en 190521093558 / DAVID CASTRO

Les reunions dels diputats, senadors i europarlamentaris socialistes solien tenir lloc, durant els últims temps, a la Sala Constitucional del Congrés. Fa anys eren al’Ernest Lluch,  la més gran de la Cambra baixa, però la direcció del PSOE evitava utilitzar-la en la passada legislatura perquè no es veiessin cadires buides. Aquest dimarts, no obstant, just abans de la constitució de les Corts, Pedro Sánchez ha tornat a aquest espai per fer un breu discurs als seus parlamentaris. Amb 123 diputats, 121 senadors i 14 europarlamentaris socialistes (que seran més després de les eleccions del pròxim diumenge, segons les enquestes), la sala ha estat atapeïda. Fins i tot hi havia dirigents drets.

Sánchez ha fet servir la seva intervenció per explicar la seva agenda territorial en la legislatura que ara comença, basada en la defensa de l’autogovern i la necessitat d’arribar a un nou pacte de finançament. "L’Estat autonòmic ha suposat la cohesió social i territorial i la garantia d’unitat del nostre país. Davant del separatisme català i davant de la recentralització de la dreta i les seves tres sigles, defensa de l’Estatut. Aquest serà un dels pilars fonamentals del nostre discurs territorial. També la reforma del finançament autonòmic i la lluita contra la despoblació", ha assenyalat el president en funcions, que ha insistit que el problema de Catalunya no és d’independència, sinó de "convivència, res més i res menys".

Eutanàsia i bretxa salarial

Al costat d’aquest enfocament, que pretén "reforçar" l’Estat autonòmic, el líder socialista ha defensat la necessitat de buscar diferents pactes d’Estat al Congrés, molt fragmentat: un acord educatiu i per la ciència, un nou estatut dels treballadors que "acabi" amb la reforma laboral del PP, pensions, transició ecològica, agenda feminista (per posar fi a la bretxa salarial, entre altres objectius), mesures per als joves i reconeixement al dret a l’eutanàsia.

Sánchez, finalment, s’ha aturat en Meritxell Batet i Manuel Cruz, els dos catalans, a qui ha proposat per presidir el Congrés i el Senat. "S’ha especulat molt sobre el seu lloc de naixement. I jo vull dir-vos que no ha sigut per això. Ells representen tot el millor que sempre hem representat els socialistes: lleialtat a l’Estat, respecte a les institucions i vocació de diàleg i bastir ponts amb els grups. Són catalans al servei d’Espanya i espanyols al servei de Catalunya", ha explicat entre aplaudiments.