ELECCIONS MUNICIPALS

Podem llança un pols als comuns

Els morats es presenten a Catalunya per primera vegada en solitari vegada des del 2014

Competiran en 35 municipis amb la confluència de Colau en els comicis del 26 de maig

zentauroepp47876853 barcelona 24 04 2019 pol tica pablo iglesias podemos elec190424190530

Els que van votar el 28-A a En Comú Podem tindran en la majoria de municipis més d’una papereta. Després de no arribar a un acord marc amb Catalunya en Comú per anar junts de cara al 26-MPodem Catalunya es presentarà en solitari per primera vegada des de les europees del 2014 que van suposar la seva entrada al mapa electoral. Podem es presentarà sense els comuns en una seixantena de municipis, en 35 dels quals els morats competiran electoralment amb la confluència d’Ada Colau  en una contesa en la qual mesuraran el seu pes específic a Catalunya.

Podem Catalunya, que s’havia quedat fora del naixement de Catalunya en Comú, es dirigia cap a la confluència tàcita En Comú Podem de la mà de Xavier Domènech, que havia unificat els regnes de comuns i podemistes sota el seu ceptre. Però després de la seva dimissió les costures del complex univers colauista, que feia temps que estava en tensió, van saltar pels aires. Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet van crear Sobiranistes, una escissió crítica dins de Catalunya en Comú, abans d’acabar presentant-se a les llistes d’ERC. I a Podem, Noelia Bail es va imposar a la candidatura oficialista defensant que de confluència i desintegració, res de res.

“Podem és aquí i es quedarà. Representem a un espai, un electorat, que altres organitzacions no representen, per això no desapareixerem”, adverteix Bail, que reclama reconeixement i respecte per a la formació que comanda. La líder morada a Catalunya ha lamentat que, després de mig any de negociacions, no hagi sigut possible tancar un acord marc per a les municipals amb els comuns. “Competir electoralment no és una cosa que sigui beneficiosa; mira a la dreta el que li ha passat a les generals”, puntualitza. Tot i que vagin junts a Barcelona i en 42 municipis més, Podem s’enfrontarà electoralment als comuns en gairebé una seixantena: en 52 aniran en solitari i en sis més s’integrarà en coalicions al marge de la llista oficial dels comuns.

Fonts dels comuns, que xifren en 35 els municipis on competiran amb Podem, han assenyalat que ells també lamenten la falta d’acord tot i que no cal “fustigar-se”. Que, “lluny de buscar culpables” pel fracàs de l’acord marc per a tot Catalunya, s’ha de positivitzar la situació. 

“No hi ha pogut haver un acord, no per part de Podem, que volia projectes que desbordessin a nivell municipal –ha reflexionat Bail–. La unió és bona quan tothom entén que el que cedeixes és menys del que guanyes. La unió és difícil de mantenir si hi ha alguna de les organitzacions que no troba la seva veu, i entén que no se li ha donat l’espai que necessitava”.

“Orgull morat”

En aquesta necessitat de visibilitzar la seva veu, de marcar perfil, s’emmarca l’acte que Podem va organitzar en plena campanya de les generals. Durant la complexa campanya d’En Comú Podem va destacar, a més de l’absència de Jaume Asens en l’únic míting de Pablo Iglesias a Catalunya, el míting podemista a Barberà, en un Vallès en el qual Podem sap que té la seva força. Davant dels candidats podemistes al Congrés i al Senat, el secretari d’organització de Podem, Pablo Echenique, va apel·lar a l’“orgull morat de la militància de Podem”. Bail creu que aquest acte no hauria de ser vist com “una cosa rara”, sinó com a mostra de la vida interna de cada partit. “És important que el projecte es faci fort perquè si no, hi haurà molta gent que se sentirà una altra vegada òrfena d’opció política”, reflexiona.