JUDICI AL PROCÉS

Les defenses renuncien a tornar a demanar la llibertat dels electes

Els advocats es limitaran a sol·licitar, si és necessari, permisos per assumir l'escó

Cinc dels acusats i els dos advocats de Vox adquireixen l'acta de diputat en els comicis del 28-A

zentauroepp47947689 tribunal supremo190429114807

El judici al procés s’ha reprès aquest dilluns amb cinc electes asseguts al banc dels acusats i dos més a l'estrada: els advocats que exerceixen l’acusació en nom de Vox. Això va marcar l’esdevenir de la sessió, almenys pel que fa tant als passadissos com a les dependències habilitades per a premsa, tot i que les defenses d’Oriol Junqueras i Raül Romeva i de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull només tenien de moment una cosa clara: descartaven tornar a sol·licitar la seva posada en llibertat després de la seva elecció com a diputats i senador (en el cas de l’exconseller d’Exteriors). 

Això significa que optaran per sol·licitar, si és necessari i no ho concedeix d’oficial el tribunal o ho comunica el Congrés, els permisos puntuals que siguin necessaris per adquirir la condició de diputats, com són recollir l’acta i assistir al ple de constitució de la Cambra en què juraran o prometran la Constitució si volen que l’escó sigui formalment seu. Aquesta sessió està prevista per al pròxim 21 de maig, per la qual cosa aquell dia serà difícil que pugui celebrar-se també judici.

Tant l’advocat dels electes d’ERC, Andreu van den Eynde, com el dels de Junts per Catalunya, Jordi Pina, descarten tornar a sol·licitar la seva posada en llibertat aprofitant el seu nou estatus, perquè el Suprem acaba de rebutjar la seva última pretensió en aquest sentit i encara segueix pendent de resolució un recurs de súplica contra aquesta mesura.

Fonts pròximes a la defensa d’Esquerra descarten qualsevol interferència en el judici, atès com d’avançat es troba, com entenen que suposaria una nova petició de llibertat que compta amb poques possibilitats de prosperar. Per això, tota sortida del centre penitenciari ha de comptar amb el permís del Tribunal Suprem, que quan prenguin possessió, haurà de comunicar a la Taula del Congrés i del Senat la condició de processats en ferm per rebel·lió, la qual cosa suposarà la seva suspensió de funcions com a diputats per l’aplicació del 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal