INVESTIGACIÓ JUDICIAL

El TSJC reobre la causa contra Buch per presumpta desobediència en el cas que cedís locals l'1-O

L'alt tribunal admet el recurs presentat per la fiscalia i acorda que s'investigui la possible cessió de locals per a la consulta

zentauroepp47020929 buch190219134209 / Marta Perez

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha revocat l’arxivament de la causa contra l’expresident de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), exalcalde de Premià de Mar (Barcelona) i actualconseller d’Interior, Miquel Buch, per presumpta desobediència, i ha ordenat reobrir-la concretament per pronunciar-se sobre si en la seva condició d’alcalde va cedir locals per a l’1-O. Segueix l’útima hora del judici del 'procés', en directe.

Segons ha informat aquest dimarts el TSJC, la resolució estima parcialment el recurs d’apel·lació presentat per la Fiscalia Superior de Catalunya, que va presentar en el seu dia la querella, i revoca l’arxivament del procediment obert contra Buch, en relació amb la seva actuació com a alcalde de Premià de Mar els dies previs a l’1 d’octubre del 2017.

La Sala Civil va arxivar el 28 de gener la causa contra Buch i l’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú (Barcelona),Neus Lloveras, per un presumpte delicte de desobediència greu pel seu recolzament a l’1-O, al considerar que van actuar en l’exercici "de funcions no institucionals i eminentment polítiques", i la fiscalia va recórrer aquesta decisió.

Correus i alcaldes

La interlocutòria del TSJC afirma que Lloveras i Buch, en data 6 de setembre del 2017, van remetre als alcaldes de Catalunya un correu en el qual demanaven confirmació sobre si els locals de cada municipi on s’instal·larien meses de votació serien els mateixos que els utilitzats en les conteses electorals ordinàries. Lloveras ho va fer a través de l’AMI, associació de la qual era presidenta. Posteriorment, el 12 de setembre, tots dos subscriuen un altre correu electrònic comunicant la confecció de cartells per a l’1-O. Aquestes accions són les que la justícia ha qualificat de polítiques.

No obstant, a aquestes diligències judicials se l’hi va unir una altra investigació que provenia de la Fiscalia de Mataró contra Buch. L’objectiu d’aquestes indagacions era aclarir si el llavors alcalde de Premià de Mar havia cedit o no locals per al referèndum. En l’arxivament del cas per part del jutge d’instrucció no es feia cap menció sobre aquest extrem, i per això ara el TSJC ha requerit que es precisin les investigacions que s’han fet sobre aquest aspecte i si s’ha comès algun delicte.