PETICIÓ D'EXPLICACIONS

La CUP denuncia que la Policia Nacional va intentar filtrar un talp abans de l'1-O

'La Directa' ha revelat que un agent del Cos Nacional de Policia va intentar infiltrar-se a les files anticapitalistes

La formació ha registrat una sol·licitud de compareixença de Marlaska i Zoido al Parlament perquè aclareixin els fets

fcasals37762165 cup170321185641 / JULIO CARBO

La CUP demanarà explicacions a Fernando Grande-Marlaska, ministre de l’Interior, i a Juan Ignacio Zoido, el seu homòleg del PP en l’anterior legislatura, sobre l’operació policial que va dur a terme la Brigada d’Informació del Cos Nacional de Policia per investigar el procés d’organització del referèndum de l’1 d’octubre. Aquesta petició arriba poques hores després que aquest dimarts al matí, el mitjà digital català la 'Directa' hagi destapat el cas d’un agent del cos nacional de policia que va intentar infiltrar un talp en l’aparell directiu de la CUP per obtenir informació de primera mà sobre l’organització del referèndum i sobre "tot el que passés a la CUP".

La petició de compareixença s’ha registrat aquest mateix dimarts a la Taula de la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya, amb la finalitat que el ministre i l’exministre donin explicacions sobre l’operació policial vinculat a la captació d’informadors en el cas concret al qual es refereix l’article de ‘La Directa’ i també de forma més generalitzada, sobre les operacions dutes a terme per part del Cos Nacional de Policia, dirigides –segons els anticapitalistes apunten– a "monitorar, perseguir i fer seguiment dels moviments socials".

L’autor de la investigació del cas, el periodista Jesús Rodríguez, apunta que l’agent amb el número de placa 74.977 –qui suposadament va intentar convèncer un noi per infiltrar-se a la CUP– es va encarregar durant els anys 90 i principis del 2000 d’investigar diferents membres de moviments socials catalans i va ser acusat de tortures per part d’algunes de les persones que va interrogar. Aquest mateix agent, que apareix sota el pseudònim de 'Jordi', també va estar involucrat en l’intent de captació d’un activista del barri de Gràcia de Barcelona en el marc de l’operació Pandora contra el moviment anarquista.

L’article explica com a començaments de l’abril del 2017 un noi que s’identifica com a 'Marc' per preservar la seva identitat va rebre un missatge d’un agent de la Policia Nacional, que coneixia arran d’una detenció i un interrogatori que va tenir lloc uns anys enrere. Durant la trobada en un restaurant de Matadepera, el Jordi li va proposar al Marc –simpatitzant no militant de la CUP– infiltrar-se a la cúpula de la formació a canvi de 700 euros al mes, una quantia que es complementaria en cas d’aportar informació sobre l’organització del referèndum. El Marc ho va rebutjar argumentant que no disposava del temps per fer-ho i l’agent li va arribar a oferir un recolzament per a les tasques laborals i familiars. "El vaig veure molt desesperat", va manifestar el noi. Dos anys més tard ho ha volgut fer públic.

Al llarg del matí, diferents personalitats de la formació de l’esquerra independentista, com l’exdiputada Eulàlia Reguant, el candidat a l’alcaldia de Girona Lluc Salellas i la regidora a l’Ajuntament de Barcelona Maria Rovira han denunciat a través de Twitter les "pràctiques perverses de la policia", les "clavegueres de l’Estat" i el que entenen com "una guerra bruta contra la dissidència".