AUDIÈNCIA NACIONAL

Prada assegura que els comptes del Campus de la Justícia de Madrid estan totalment "justificats"

L'exvicepresident segon del Govern madrileny declara a la premsa que ha acudit a dir "la veritat" al jutge

c8311843-2ce7-4188-80c3-3129730310bc-hd-web / periodico

El que va ser vicepresident segon i conseller de Justícia de la Comunitat de Madrid Alfredo PradaAlfredo Prada ha declarat aquest dimecres a l’Audiència Nacional com ainvestigat durant una mica més de tres hores en relació amb el Campus de la Justícia de Madrid, les irregularitats del qual va denunciar la Fiscalia Anticorrupció després d’un informe de la Cambra de Comptes regional. "Està tot justificat", ha afirmat als mitjans a l’abandonar la seu judicial.

Al sortir de l’Audiència acompanyat del seu advocat, Prada ha comentat, a més, que ha acudit a dir "la veritat" al jutge titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5, José de la Mata, que l’havia citat juntament amb tres membres més del consell d’administració del CJM que ell presidia amb càrrec executiu, i que continuaran declarant a partir de les quatre de la tarda.

En concret, Prada estava citat a les 11.30 hores en qualitat de "responsable del desenvolupament econòmic i contractual de la societat" Campus de la Justícia de Madrid, i a continuació, el jutge escoltarà el director general tècnic del Campus de la Justícia, Isabelino Baños; el subdirector tècnic José Sanz Piñar i el director de l’àrea financera, Alicio de las Heras.

Aquestes citacions són les primeres que es produeixen en la investigació de les irregularitats detectades en el projecte per la Cambra de Comptes de la Comunitat de Madrid en un informe que va motivar denúncia de Fiscalia Anticorrupció. D’una banda, en relació amb la contractació efectuada durant el període en què Prada presidia el consell i, de l’altra, sobre la disposició de fons del Campus de la Justícia.

Una empresa caòtica

En la interlocutòria amb què els cita a declarar, De La Mata explica el "caos" que era aquesta empresa pública ja des de la seva pròpia organització: "No seguia cap criteri deracionalitateconòmic ni organitzatiu i presentava un clardesequilibrique es manifestava en l’existència d’un potent àmbit de personal directiu i una infraestructura de personal administratiu summament dèbil".

Sobre els contractes, el jutge crida l’atenció sobre el de gestió integrada del projecte i la construcció de la urbanització i edificació de la Fase 1 del Campus de la Justícia el 2007. Diu que no "es va realitzar cap estudi ni justificació detallats de la necessitat", en algun casno hi ha plecsi "pràcticament totes les licitacions" s’han basat en criteris imprecisos que després completaven els licitadors.

Destaca que Isabelino Baños va fer l’informe de valoració de les ofertes, va formar part de la Mesa de Contractació i es va encarregar desupervisarla correcta execució del contracte, tot i que havia treballat per a l’empresa que va resultaradjudicatària fins almenys el 2004, per la qual cosa el més "raonable" hauria sigut que amb aquests antecedents, se l’haguésapartatde l’adjudicació, d’acord amb el que exposa el jutge.

Així mateix, apuntaaltres irregularitatsper "defectes rellevants de tramitació, en contractació aliena a l’objecte social de l’entitat, o en absència de documentació que justifiqui o bé l’existència d’expedient per a lacontractacióo bé la causa dels pagaments efectuats".

En alguns expedients, ni tan sols es va constituir la Mesa i en contractes com els firmats per més de5,4 milions d’eurosen publicitat, el que no consta és que hi hagués un expedient. Ha aparegut, així mateix, un pagament mensual a un fotògraf de3.500 eurosdurant el 2008 i el 2009, sense que apareguin ni el contracteni la facturaque el justifiqui, però sí la que acredita els pagaments.

Una Visa per a Prada

Quant a les despeses, De la Mata fa referència a les retirades d’efectiu o l’ús d’una targeta Visa Platinum que hauria tingut el mateix Alfredo Prada a la seva disposició segons la denúncia d’Anticorrupció i de la qual falta informació i documentació bàsica de cobertura dels moviments. La quantia dels desemborsaments ascendeix, almenys, a15.647,20euros.

També s’esmenta que CJM va abonar un màster per 38.050 euros a un treballador que havia contractat, el subdirector tècnic de l’entitat, Mariano José Sanz Piñar; i nombroses retirades d’efectiu a la caixa de bancs, moltes retirades en efectiu per quantitats que van des dels 1.300 fins als 5.300 euros. Prada, tal com explicava la denúncia de la fiscalia, teniafirma autoritzadacom a president del consell d’Administració.

L’import total de la contractació obtingut en els treballs de fiscalització realitzats per la Cambra de Comptes ascendeix a 355.577.355,92 euros. De tot el projecte realitzat només consten fetes les obres d’urbanització i els túnels d’accés, així com l’Institut de Medicina Legal, tot i que inacabades i en situació d’abandonament.

En total, estan sota investigació, a més de l’esmentada edificació de la Fase (2007), l’Aplicació de les noves tecnologies en el Projecte Campus de la Justícia de Madrid (2007), la consultoria i assistència tècnica per a la implantació d’un sistema integral de Seguretat al Campus de la Justícia o la creació de la marca representativa i l’estratègia de comunicació.

Lona publicitària

També s’investiguen l’assessoria tècnica per a l’elaboració de l’estratègia de gestiódel canvi del Campus de la Justícia, el lloguer de lalona publicitària per a la façana del carrer Goya 66, la cobertura fotogràfica del Campus de la Justícia, el manteniment de la seu social i serveis devigilància i seguretatde la seu social del Campus, al carrer Miguel Ángel, l’edició i distribució del llibre ‘Foster+Partners’, el servei d’assessorament jurídic o el patrocini i promoció del 2008, entre d’altres.