Entrevista en el 'Financial Times'

Borrell, en el 'FT': no és possible "resoldre els problemes imaginaris" dels separatistes

El ministre creu que un Govern tripartit de dreta elevaria "les tensions territorials"

borrell-marta-fernndez-jara-europa-press

El ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ha explicat al diari britànic 'Financial Times' que el Govern central ha mirat de "reduir la inflamació" i rebaixar el to de la disputa a Catalunya, però que no és possible "resoldre problemes imaginaris" de separatistes que "viuen en un món virtual".

Així, afirma que el diàleg no pot funcionar quan el Govern continua "xocant contra demandes impossibles d’acceptar", com el dret de secessió contrari a la Constitució espanyola de 1978, ha dit en l’entrevista.

Borrell opina que les eleccions del 28 d’abril són d’"importància existencial" i avisa que la democràcia espanyola està sent minada per una cultura de l’insult i la provocació, a càrrec d’una dreta cada vegada més radical i dels separatistes catalans. "Estem jugant amb foc. Hi ha una exacerbació sistemàtica de la tensió i el conflicte, incitada per gent dels dos costats, perquè és del que viuen", ha afirmat.

El veto de Ciutadans

En aquest context, qualifica d’"incomprensible" que Ciutadans i el seu líder, Albert Rivera, hagin vetat qualsevol acord amb el PSOE després del 28 d’abril, perquè creu que això polaritzarà encara més el país.

"¿Quin missatge està enviant als votants? Està dient que el PSOE no té més opció que dependre dels separatistes i que la dreta només pot governar amb l’extrema dreta", diu Borrell. I afegeix que això suposa "una invitació a la inestabilitat extrema" i qui vulgui això "està fent mal al país".

Segons el seu parer, un Govern tripartit de la dreta elevaria "les tensions territorials", suposaria una "enorme regressió" en els drets de les dones i les llibertats civils i posaria en qüestió la integració europea en àrees molt sensibles, com la immigració.

En l’àmbit europeu, el ministre defensa que Espanya podria capitalitzar el 'brexit', augmentant el seu paper en la Unió junt amb França i Alemanya, que són "indispensables però no suficients". Segons la seva opinió, els europeus han de passar de ser "piadosos" a ser "crítics" i definir l’Europa que volen a més d’advertir dels riscos de donar per fetes conquestes com l’Europa sense fronteres.