Durant tres mesos

La xarxa informàtica de Defensa, víctima de ciberespies des del desembre

L'incident és investigat per la CESTIC i està encara en fase d'investigació

GRAF9891. TORREJÓN DE ARDOZ (MADRID), 14/06/2018.- La ministra de Defensa, Margarita Robles, durante su intervención en la visita que ha realizado hoy al Centro de Operaciones Aéreas Combinadas (CAOC- TJ, Combined Air Operations Centre Torrejón) que la OTAN tiene en la Base Aérea de Torrejón y desde donde se controla el espacio aéreo del flanco sur de la Alianza. EFE/ Fernando Alvarado / FERNANDO ALVARADO (EFE)

Els intrusos que van aconseguir accedir a la xarxa interna del Ministeri de Defensa havien navegat a través de la seva informació almenys des del mes de desembre, segons han revelat fonts de la investigació. 

El Departament dirigit per Margarita Robles va informar aquest dilluns d’una possible intrusió en una de les seves xarxes internes d’ús general, que ha posat en mans de la Fiscalia per al seu esclariment.

L’alarma va saltar fa pocs dies gràcies que un usuari va advertir que algú havia suplantat la seva identitat. No obstant, la investigació ha permès esbrinar que els ciberintrusos havien fet moviments per la xarxa des de feia almenys tres mesos. 

Fase inicial d’investigació

L’incident està encara en una fase inicial d’investigació i els organismes implicats en la seva anàlisi han fet una reunió d’alt nivell aquest mateix dilluns per unir informació. 

El Ministeri ha informat que el ciberatac està sent objecte d’anàlisi pel Comandament Conjunt de Ciberdefensa i el Centre de Sistemes i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (CESTIC). 

La xarxa que ha sigut atacada està dins de les qualificades com a "de propòsit general", la qual cosa significa que no allotja informació classificada. No obstant, sí que hi circulen múltiples dades utilitzades en el dia a dia de l’organització del ministeri. 

38.000 incidents el 2018

El director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), el general Félix Sanz Roldán, va informar el mes passat al Congrés que els òrgans del Govern dedicats a combatre les ciberamenaces van gestionar gairebé 38.000 incidents al llarg de l’any 2018, dels quals un miler procedien, possiblement, d’actors estatals, malgrat que l’atribució al ciberespai sempre és "molt complicada" a causa de l’anonimat que ofereix internet. 

Segons dades ofertes pel Govern, Espanya pateix diàriament tres atacs cibernètics de perillositat crítica o molt alta contra el sector públic i empreses estratègiques, algunes de les quals tenen el seu origen principalment en altres estats amb l’objectiu de "debilitar i comprometre la capacitat econòmica, tecnològica i política d’Espanya".