FINAL DE LA LEGISLATURA

El Congrés cedeix el relleu a la campanya electoral més aspra

Sánchez, Casado i Rivera aprofiten l'últim ple per creuar atacs sobre Catalunya

La renovació dels diputats socialistes pot afectar més de la meitat del grup actual

vuelta-de-la-esquina / periodico

El debat que el Congrés va celebrar aquest dimecres, amb una llarga compareixença del president del Govern, va ser el primer acte de la campanya de les generals del pròxim 28 d’abril. La crisi de Veneçuela, el 'brexit' i l’ús per part d’alguns ministres de societats patrimonials són assumptes que interessen els ciutadans. Han provocat acalorats debats al carrer, però al Parlament va ser impossible. Davant de la proximitat dels comicis, tots els oradors, inclòs Pedro Sánchez, van optar pel cos a cos, centrant-se en assumptes que poc tenien a veure amb l’ordre del dia. Sobretot, com sempre, Catalunya.

Els socialistes aprofiten gairebé cada oportunitat que tenen per atacar Albert Rivera. També Pablo Casado, però en especial Rivera. Fa temps que els principals dirigents del PSOE i el Govern argumenten que més enllà de la mobilització del seu electorat tradicional, només poden créixer a costa de Ciutadans. Podem, expliquen, ha tocat terra i no perdrà més recolzaments. Així que s’esforcen a atacar el líder taronja, que en els últims temps els ha donat un sucós material amb el seu pacte a Andalusia, la manifestació en contra de Sánchez juntament amb PP i Vox i el seu rebuig, aprovat en un document del partit, a pactar amb els socialistes després de les generals. El primer a participar d’aquesta estratègia és Sánchez, que va buscar Rivera més que cap altre dirigent de l’oposició.

Tot just començar la seva intervenció inicial, el president va assenyalar: "Amb la ultradreta no es pot anar ni a la cantonada". Sánchez va passar llavors a desgranar, sense especials novetats, els assumptes que li havien portat al Congrés. Va posar la mà pels seus ministres ("compleixen les seves obligacions fiscals", va dir, amb referència als casos de Pedro Duque, Isabel Celaá i Nadia Calviño), va defensar la posició espanyola a Veneçuela, on s’ha reconegutJuan Guaidó com a president perquè convoqui eleccions, i va anunciar que el Govern aprovarà aquest divendres un reial decret amb els plans de contingència per al cas que hi hagi un 'brexit' sense acord.

El "malson"

Però ningú li va seguir el joc, amb l’excepció de Pablo Bustinduy, de Podem; Aitor Esteban, del PNB, i Joan Tardà, d’ERC, que no vol repetir com a diputat en la pròxima legislatura. La resta de portaveus es va centrar a atacar el president per qüestions que poc hi tenien a veure. Des del PDECat, Carles Campuzano, va remarcar que "no es pot governar contra Catalunya". Rivera va acusar Sánchez de ser el "sectarisme en persona" i la "crossa" del sobiranisme català. També va fer servir el seu torn per presentar algunes mesures del seu futur programa electoral. Casado, tan o més dur que el líder taronja, va afirmar que Sánchez s’havia deixat "devorar" pels independentistes i havia venut la "sobirania" espanyola. "El 28 d’abril, Espanya despertarà del seu malson", va concloure el president del PP.

Així que després, en la rèplica, Sánchez es va endinsar almateix terreny transitat pels seus adversaris. Va carregar contra Casado i Rivera per haver "reduït el seu projecte polític a la mentida i l’insult" i fer una "oposició hiperbòlica, extravagant i exagerada" amb la qual no només es ressent l’Executiu, sinó també l’Estat. "No poden venir aquí a deixar anar un míting i a faltar el respecte", va dir. Minuts després, va pronunciar una frase més pròpia d’un míting que d’un debat parlamentari. "Si demano alguna cosa als espanyols és que el 28 d’abril donin l’esquena a la mentida i la crispació i la confrontació territorial, que és el que vostès estan fent", va assenyalar. Fins i tot quan estava contestant als partits catalans, als quals va deixar clar, que "mai" pensa "acceptar" el dret d’autodeterminació Sánchez va tornar a Rivera, aquesta vegada pel polèmic viatged’Inés Arrimadas a Waterloo (Bèlgica), on va dur a terme un breu acte davant la vivenda de Carles Puigdemont. "Em vaig sentir avergonyit al veure com la líder de l’oposició de la Justícia es planta davant de la residència d’un pròfug de la justícia per dir no sé què", va explicar Sánchez.

Un canvi profund

"La pròxima Cambra ha d’assemblar-se més a l’Espanya real, on no hi ha una única forma de sentir-se espanyol, sinó moltes, una Espanya en la qual cabem tots", havia assenyalat el president tot just començar el debat. El desig, que el president repeteix amb idèntica fórmula en els seus actes de partit, sembla difícil de complir, d’acord amb el viscut en l’últim ple d’aquesta agitada legislatura. El pròxim Congrés, en qualsevol cas, portarà profunds canvis en la composició del grup socialista, que pot portar que només repeteixin 30 dels 84 diputats actuals, segons les fonts consultades. Sánchez vol una renovació a fons dels parlamentaris ("purga", diuen els crítics), que en l’última batalla orgànica es van posicionar majoritàriament a favor de Susana Díaz. El secretari general del PSOE ha demanat als seus ministres que vagin en les llistes i gairebé tots han acceptat. Tret de dos, expliquen en la direcció del partit. Un és Pedro Duque, titular de Ciència. L’altre ho anunciarà en els pròxims dies.