PRECEDENTS

Quan Aznar va explorar una mediació amb ETA

El 1997, el llavors ministre Jaime Mayor Oreja va admetre reunions amb una organització que es va oferir a intervenir amb l'entorn de la banda

zanar

El PP ha posat el crit al cel després de la decisió del Govern de Pedro Sánchez d’acceptar un relator que doni fe del diàleg a la mesa de partits catalans. A més d’acusar el president de "traïció" a Espanya, els populars han exigit la compareixença urgent de Sánchez al Congrés i, fins i tot, no descarten una moció de censura. Lluny queda aquell temps en què els conservadors s’avenien a explorar mediacions per solucionar conflictes enquistats.

Va ser a l’estiu de 1997, amb José María Aznar a la Moncloa, quan una associació basca anomenada Gernika Gogoratuz es va oferir a intervenir entre el Ministeri de l’Interior, dirigit llavors per Jaime Mayor Oreja, i l’entornd’ETA, concretament dirigents d’Herri Batasuna i del sindicat ‘abertzale’ LAB.

En resposta a preguntes del diari 'El Mundo', que va ser el que va revelar l’l’intent de mediació el gener de 1998, Mayor Oreja va admetre haver mantingut tres o quatre reunions amb el representant de Gernika Gogoratuz. En aquestes reunions també hi va arribar a participar Chris Mitchell, membre de la Fundació Carter.

Versions discordants

Segons el llavors ministre, ell va demanar que es transmetés a l’altra part que en aquell moment no es donaven les circumstàncies per obrir un diàleg amb l’entorn d’ETA i va emmarcar la reunió amb d’altres realitzades amb altres grups bascos com araElkarri.

En canvi, Gernika Gogoratuz va mantenir que sí que va fer gestions davant de sectors d’HB i que va tenir l’aval o consentiment de Mayor Oreja per fer-ho.

Aquells contactes, no obstant, no van passar d’un grapat de reunions que es van veure interrompudes pel judici i posterior condemna a la Mesa Nacional de HB que es va iniciar al Suprem l’octubre de 1997.

Història en un documental

Els esforços per aconseguir la pau duts a terme per l’associació Gernika Gogoratuz van ser portats a la gran pantalla l’any passat en el documental ‘Mudar la piel’. En el film es relata la història de Juan Gutiérrez, que als anys 80 i 90 va intentar impulsar les converses entre el Govern espanyol i la banda terrorista a través de la seva associació, i Roberto, un espia del Cesid que es va fer passar per periodista per seguir els moviments de Gutiérrez.