CASOS 'PÚNICA' I 'LEZO'

El PP de Madrid va desviar subvencions públiques per pagar el sopar de Nadal

Un nou informe de la Guàrdia Civil acredita el finançament il·legal del partit en l'etapa d'Esperanza Aguirre i l'ús de martingales per abonar menys impostos

zentauroepp38170529 madrid 24 04 2017 politica dimisi n de esperanza aguirre171218200738 / JOSE LUIS ROCA

El jutjat número 6 del’Audiència Nacional, que investiga el finançament il·legal del PP de Madrid en els casos ‘Púnica’ i ‘Lezo’ finançament il·legal del PP, acaba de rebre un informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil que corrobora el finançament il·legal del PP a la campanya d’Esperanza Aguirre a la presidència de la Comunitat de Madrid el 2011, amb 1,2 milions d’euros en negre. Segons informa la cadena SER, algunes subvencions públiques abonades a la fundació Fundescam van ser falsejades i il·lícitament desviades per sufragar un Congrés del PP, un acte de Noves Generacions i fins i tot el sopar de Nadal del PP a Madrid.

Fundescam va rebre una subvenció pública per "avaluar la repercussió de la crisi en l’ocupació dels municipis del corredor d’Henares i la zona nord de la Comunitat", però en realitat els 40.000 euros públics concedits van ser destinats a costejar enquestes electorals del PP.

També van desviar a despesa electoral un total de 200.000 euros més, concedits a la mateixa fundació per "difondre el coneixement del sistema democràtic i la realitat política i sociocultural de la CAM". Les subvencions per a Fundescam eren aprovades per l’expresident Ignacio GonzálezIgnacio González, amb la qual cosa "tot quedava a casa", segons les fonts de la investigació consultades per la SER.

Una societat anomenada Paquí Pallá

Però la voracitat dels dirigents del PP no quedava aquí, ja que van arribar a diversificar el pagament entre nombroses empreses de forma fictícia per pagar menys impostos. També va promoure la utilització de societats tapadora per emmascarar el tràfec i ocultació de factures. Una es deia tal com es movien els diners: Paquí Pallá S.L.

Els principals responsables, segons l’informe, van ser l’exgerent Beltrán Gutiérrez, Francisco Granados i Borja Sarasola en l’apartat polític, mentre que els agents també dediquen un capítol especial a l’exconseller d’OHL Javier López Madrid, implicat en els suposats suborns a canvi d’obra pública en la comunitat.