DENÚNCIA

Cuixart reclama que el judici per l'1-O es faci a Catalunya i en català

«Declarar mitjançant un intèrpret blanqueja una justícia espanyola que em nega un judici íntegre en català», assegura

zentauroepp40432212 madrid 06 10 2017 politica jordi cuixart antes de declarar180317111129 / DAVID CASTRO

El president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart, ha demanat que el judici pel procés sobiranista i el referèndum de l’1 d’octubre –previst al Tribunal Suprem (TS)– es faci a Catalunya perquè es tramiti íntegrament en català.

En un comunicat aquest dissabte, l’entitat ha informat que Cuixart –en presó provisional a la presó de Lledoners (Barcelona)– ha considerat que el judici vulnera els seus drets lingüístics i ha criticat: “Declarar mitjançant un intèrpret blanqueja una justícia espanyola que em nega un judici íntegre en català”.

Òmnium ha indicat que aquesta circumstància pot “perjudicar la defensa perquè es perd literalitatmatisos i implica interposar una pantalla entre el declarant i el tribunal, sigui un acusat, un testimoni o un pèrit”.

I ha assegurat que “el sumari del cas inclou centenars d’hores de gravacions i documents en català que el Tribunal Suprem és incapaç d’entendre”, per la qual cosa l’entitat creu que, per respectar la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries, el judici hauria de fer-se a Catalunya.

Cuixart ha afirmat que fer el contrari demostra “la nul·la sensibilitat i respecte de l’Estat espanyol per les llengües que conviuen al seu territori”, i veu evident que tindrà un judici sense garanties.

A més, ha manifestat que vol declarar sense filtres i ha assenyalat: “No permetrem ni una manipulació més. Demostrarem de viva veu que no hem comès cap delicte i que s’han inventat la violència de què ens acusen”