ELS COMPTES PÚBLICS

Podem desmenteix haver ofert a ERC el cap de Borrell a canvi de recolzar els Pressupostos

La formació morada assegura que les afirmacions de Rufián són «absolutament mentida"

El ministre, des de l'Índia, qualifica les paraules del diputat republicà d'"infrapolítica"

-FOTODELDIA- GRAF2834 MADRID, 21/11/2018.-El portavoz de ERC, Gabriel Rufián ,iz., abandona el hemiciclo tras haber sido expulsado hoy del pleno del Congreso por la presidenta de la Cámara Baja, Ana Pastor, tras ser llamado al orden por tres veces al protagonizar un duro rifirrafe con el ministro de Asuntos Exteriores, Josep Borrell.(d).Entre otras cosas, Rufián ha llamado fascista a Borrell y se ha levantado del escaño en varias ocasiones para interrumpir la intervención del ministro.EFE/Javier Lizón / Javier Lizón (EFE)

La portaveu adjunta de Podem al Congrés, Ione Belarra, ha assegurat que el seu partit no "li ha ofert en cap cas a ERC" la sortida del Govern del ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, a canvi que el partit independentista recolzés el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat que l’Executiu de Pedro Sánchez aprovarà al Consell de Ministres de divendres vinent. Les mateixes fonts han qualificat de "mentida" les afirmacions de Gabriel Rufián en què assegura que la formació morada els donaria "el cap de Borrell" a canvi del recolzament als comptes públics.  

En una entrevista que aquest dimecres publica 'Eldiario.es', el parlamentari català respon així al ser preguntat sobre la possibilitat que el titular d’Exteriors abandoni el Govern per assumir altres responsabilitats. En l’entrevista a Sánchez que va difondre ahir l’agència Efe, el president va assegurar que Borrell podria ser un extraordinari candidat a les europees.

"No diré qui, però Podem ens va proposar durant un temps el cap de Borrell a canvi del nostre recolzament als Pressupostos. Van dir que ells pressionarien perquè Sánchez fes aquest gest. Els vam dir que tant de bo el problema fos Borrell", assegura Rufián. Al contrari, fonts de Podem consultades per EL PERIÓDICO, han assegurat que és "absolutament mentida" que es fes aquesta proposició.

"Infrapolítica", segons Borrell

El mateix titular d’Exteriors, de viatge a l’Índia, també s’ha referit a les paraules de Rufián. Per Borrell, suposen un exemple d’"infrapolítica", informa Juan Ruiz Sierra. Des de Nova Delhi, on ha participat al Diàleg Raisina, una trobada multilateral que pretén ser l’equivalent asiàtic del Fòrum de Davos, el ministre ha dit: "Quan un té el privilegi, com estem fent aquí a l’Índia, de posar els llums llargs i veure què ens juguem al món, aquestes coses d’infrapolítica no mereixen cap atenció per la meva part".   

Malgrat que Podem ha negat aquestes afirmacions, Rufián ha insistit que "dos dirigents insignes" de la formació morada li van fer l’oferta. "Crec que tothom sap que de vegades Podem és com 'House of cards', i no és la primera vegada que s’acosten oferint coses d’aquest tipus", ha revelat en declaracions al Congrés.

El republicà ha explicat que l’oferta li va arribar en el marc d’una conversa "de passadís" i ha afegit que la persona que la va verbalitzar li ha enviat un missatge aquest mateix dimecres en què li demanava que no revelés la seva identitat, cosa que ha assegurat que no farà mai. Així mateix, Rufián ha volgut remarcar que aquesta persona no va parlar en "cap cas" en nom del Govern.

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha mostrat la seva confiança en les paraules del seu company de grup. "Si ho diu Rufián, m’ho crec", ha assenyalat, després de remarcar que "ERC no ha demanat mai el cap de ningú".

nusgcdwagrdqhuvkgrt7j41100 / periodico

L’acusa de "mentider"

En l’entrevista, el portaveu adjunt d’ERC assegura que no demana "el cap de cap ministre ni de cap representant electe del Congrés". "Ara bé, que Borrell no estigui ocupant un ministeri d’Estat sempre és una bona notícia, perquè és un mentider", conclou Rufián.

Borrell i Rufián van protagonitzar el 21 de novembre una de les picabaralles més polèmiques de la història parlamentària a Espanya, que es va saldar amb l’expulsió de l’hemicicle del portaveu d’ERC, després de ser cridat tres vegades a l’ordre per la presidenta de la cambra, Ana Pastor.

Rufián va qualificar després el ministre de "hooligan" i "mentider" per haver dit que el diputat republicà Jordi Salvador li va escopir mentre abandonava l’hemicicle després de la picabaralla.

L’octubre passat, Borrell va assegurar que els independentistes treuen "molta bravata, però a l’hora de la veritat votaran" a favor dels Pressupostos, perquè "els interessa", i Rufián li va contestar lamentant que el titular d’Exteriors continuï fent de "militant d’una societat dretana com és Societat Civil Catalana", en lloc de ministre.

Maroto demana explicacions a Podem

La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, ha reaccionat en una entrevista amb la Cadena Ser a les declaracions de Rufián i ha instat Podem a donar explicacions i aclarir si és cert que va oferir a ERC el "cap polític" del ministre d’Exteriors.

Maroto, que no ha negat expressament si algun membre de l’Executiu ha donat a Podem aquesta possibilitat, ha insistit que "qui negocia els Pressupostos i els recolzaments és el Govern i el grup parlamentari socialista".

I ha reiterat que el que diguin altres grups parlamentaris "sobre les línies vermelles als recolzaments als Pressupostos” ho valora i ho respecta, però és Podem qui ha de donar explicacions.