LES CLAVEGUERES DE L'ESTAT

El dilema de l'Audiència Nacional amb els secrets de Villarejo

La Sala Penal ha de decidir quina part de les gravacions de l'excomissari manté en secret

El jutge García-Castellón assumeix la investigació després dels últims revessos rebuts per De Egea

zentauroepp34595720 espa a ignacio gonz lez gra244 estepona m laga 01 02 2016180813143959 / JORGE ZAPATA

“L’excomissari José Manuel Villarejo s’ha dedicat tota la vida a buscar el taló de Aquiles de tot aquell amb qui parlava. ¡Imagina’t el que pot tenir de tot el món!”. D’aquesta forma fonts jurídiques expliquen per què el secret del sumari del ‘cas Tàndem’ s’aixeca i es torna a decretar amb una rapidesa que fa perdre el compte de l’estat en què es troba la investigació contra les clavegueres de l’Estat que se segueix a l’Audiència Nacional.

L’última decisió de qui ha sigut el seu jutge d’instrucció fins al 31 de desembre passat, Diego de Egea, ha sigut precisament paralitzar l’accés al sumari sobre les pràctiques corruptes atribuïdes a l’excap policial fins que la Sala Penal de l’Audiència Nacional necessiti els límits que s’han de mantenir per preservar la seguretat de l’Estat.

Ho ha fet arran de dos recursos; un d’Anticorrupció, que sempre s’ha mostrat en contra de l’aixecament del secret precisament pel contingut sensible que es presumeix a gran part de les indagacions, i un altre de l’acusació que exerceix Podem, que just pretén saber què hi ha, darrere dels suposats secrets d’Estat que s’han de protegir. La formació de Pablo Iglesias vol sol·licitar l’aixecament d’aquesta mesura al Consell de Ministres si darrere d’ells hi ha delictes amb la intenció d’investigar-los.

De fet, el Consell de Ministres ja va adoptar aquesta mesura en relació amb la documentació protegida per la llei de secrets d’Estat relativa a l’operació Kitchen, en la qual el Ministeri de l’Interior ha admès el pagament de fons reservats a col·laboradors, entre els quals s’investiga si va ser-hi qui era xofer de l’extresorer del PP Luis Bárcenas i si se li va encarregar apropiar-se de documentació que pogués ser perjudicial per al partit. Davant del jutge José de la Mata, que instrueix la causa de la caixa B, Bárcenas va xifrar en tres ocasions aquelles en les quals el seu xofer va poder aconseguir el material delicat.

Peces inconsultables

Tant aquesta peça com la denominada Carol, oberta per la gravació que Villarejo va fer a la princesa Corinna, en la qual aquesta atribuïa conductes presumptament delictives al rei emèrit Joan Carles (ja arxivada), van quedar excloses de la possibilitat de consulta de les actuacions que havia acordat De Egea el 10 de desembre.

El magistrat va accedir a poder consultar al jutjat la peça principal del ‘cas Tàndem’, oberta per blanqueig de capitals i suborn en relació amb la presumpta entrada a Espanya de ciutadans guineans. A mesura que es van anar escoltant les gravacions intervingudes a Villarejo es van anar obrint peces independents. De moment en total són vuit, però el procés per desencriptar i escoltar tots els àudios que atresorava l’excomissari va tan a poc a poc que algunes fonts xifren entre vuit i nou terabytes el ja escoltat d’un total de 30.

Un altre instructor

La causa compta des d’aquest 1 de gener amb nou instructor. El jutge Diego de Egea va demanar tornar al seu jutjat i deixar de ser reforç del magistrat Manuel García-Castellón. Va al·legar motius personals, però des de feia mesos els seus desacords amb Anticorrupció eren freqüents.

De fet, s’ha acomiadat del jutjat amb dos revessos importants: la Sala Penal de l’Audiència li ha ordenat reobrir dues peces que havia arxivat, a l’entendre que no s’havien realitzat les diligències d’investigació acordades i que no era possible exonerar els clients de Villarejo o l’excomissari de Barajas Carlos Salamanca, com havia fet. A partir d’ara, n’agafarà les regnes García-Castellón, que també instrueix els casos ‘Púnica’ i ‘Lezo’.