CONSELL DE MINISTRES

Missatge de Sánchez a Vox: el Govern actuarà si es retallen drets de les dones a Andalusia

El president pressiona Ciutadans: «Hauran de decidir i explicar amb qui estan»

zentauroepp46126056 spain s far right vox regional candidate francisco serrano 181203143852 / JON NAZCA

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha advertit aquest divendres que utilitzarà “tots els instruments de l’Estat” que estiguin al seu abast si el futur Executiu andalús “posa en qüestió o retalla drets i llibertats” de les dones. Sánchez ha fet aquest avís en roda de premsa al palau de la Moncloa al ser preguntat pel possible recolzament de Vox al govern de coalició que puguin formar el PP i Ciutadans en la Junta d’Andalusia.

“Si eventualment es produeix aquest Govern i posa en qüestió o retalla drets i llibertats recollides en lleis aprovades pel Parlament d’Espanya o posen en qüestió la seguretat de les dones, el Govern d’Espanya utilitzarà tots els instruments de l’Estat per defensar la seguretat i la llibertat de les dones”, ha dit Sánchez.

L’advertència del cap de l’Executiu fa al·lusió a les mesures que Vox defensa sobre la derogació de la llei de violència de gènere i de tota norma que discrimini un sexe respecte a l’altre.

Línies vermelles de Sánchez

Sánchez ha exigit que el futur Govern andalús tingui un projecte polític “respectuós amb l’autogovern d’Andalusia, amb l’Espanya autonòmica i la Constitució”.

Preguntat per l’actitud de Ciutadans de facilitar l’entrada de Vox a la Mesa del Parlament andalús, Sánchez ha arremès contra la formació que lidera Albert Rivera per “abraçar les tesis de la ultradreta per governar a Andalusia”. “Estar alhora en el sentit comú i amb els extremistes no és possible. És la seva responsabilitat i decisió i espero que els espanyols en prenguin nota”, ha assegurat. Segons Sánchez, és Cs el que ha rebutjat pactar amb el PSOE i ha considerat “sarcàstic” que demani l’abstenció al partit que va guanyar les eleccions el passat dia 2.

El president del Govern ha instat els de Rivera a explicar per què si recolza el projecte de la UE, “s’enfila a les institucions gràcies al recolzament de forces clarament antieuropees”. “Hauran de decidir i explicar amb qui estan”, ha insistit Sánchez en la seva al·locució a Cs.

Després d’expressar el seu respecte als votants de totes les formacions polítiques, ha opinat que molts dels problemes que pateixen els votants de Vox “es resolen impulsant la integració, no tornant a la falsa tranquil·litat de les fronteres”.

Sobre la possibilitat que la coalició de govern a Andalusia entre PP i Cs, amb el recolzament de Vox, es reediti en altres comunitats autònomes després de les eleccions regionals i locals del 26 de maig, Sánchez ha respost: “El que passo a Espanya no ho decidiré ni jo ni ningú, si no és amb el seu vot”.