copa de nadal

Sánchez, sobre l'independentisme català: "No es posen d'acord ni per a una vaga de fam"

Confia que no hi hagi problemes de seguretat perquè hi ha col·laboració amb els Mossos i el Govern ha previst reforços

fcasals46023027 spain s prime minister pedro sanchez speaks during a press c181125123917 / EMMANUEL DUNAND

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha remarcat aquest dilluns la profunda divisió que existeix entre les forces independentistes de Catalunya, com demostra el fet que no es posin d’acord ni tan sols per desenvolupar conjuntament una vaga de fam, en al·lusió a la protesta iniciada per diversos presos del procés, cap d’ells d’ERC. Així s’ha pronunciat en una conversa informal amb periodistes a la copa de Nadal que ha ofert al Palau de la Moncloa, on també ha remarcat que és la seva obligació mantenir una relació com més normalitzada millor amb el president de la Generalitat, Quim Torra, malgrat que no sigui el millor interlocutor a Catalunya.

Sánchez encara no ha decidit si assistirà al sopar d’aquest dijous, vigília de la reunió del Consell de Ministres a Barcelona, organitzat per Foment del Treball,  Foment del Treball, la principal patronal catalana, i en què sí que assistiran almenys alguns dels ministres econòmics del seu govern.

Torra no té cap interès que Sánchez i el seu Govern avancin la seva arribada a Barcelona i menys encara de veure’s relegat en un sopar de gala a què, si hi assisteix el cap de l’Executiu espanyol, ell ja no serà la més alta autoritat, reconeixen fonts governamentals. Però en el Govern també hi ha partidaris de limitar la presència dels membres de l’Executiu la vigília de la reunió del Consell. Aquesta és l’opinió del titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que prefereix que a la gala de la patronal hi assisteixin els ministres imprescindibles.

El president del Govern no ha confirmat encara la seva assistència perquè té altres compromisos d’agenda que hauria de modificar per poder ser a Barcelona el vespre de divendres. Tampoc ha pogut avançar si finalment tindrà una entrevista bilateral amb Torra aprofitant la seva presència a Barcelona, com la va tenir amb la presidenta andalusa, Susana Díaz, quan el Consell de Ministres es va reunir a Sevilla. La pilota és a la teulada de Torra perquè Sánchez està disposat a veure’s amb ell.

Mesures del 21-D

En la reunió del Consell de Ministres a Barcelona, a part d’aprovar la pujada del salari mínim interprofessional, l’Executiu té previst donar llum verda a algunes mesures d’infraestructures que beneficiaran específicament Catalunya juntament amb altres mesures de caràcter més simbòlic que no ha volgut avançar.

Amb aquest inusual Consell de Ministres a Barcelona, Sánchez vol demostrar que l’Estat és a Catalunya i que el seu Govern en concret té un projecte per a Catalunya, com el té per a la resta de territoris del país. Sota el seu punt de vista, portar el Consell de Ministres a Barcelona és una mostra de "respecte" i no una provocació com ho veuen alguns sectors de l’independentisme.

De fet, a l’Executiu es recorda que, quan Sánchez va anunciar a l’estiu la seva intenció de celebrar aquest any un Consell de Ministres a Catalunya, llavors ningú del Govern català va posar el crit al cel. Sánchez ha apel·lat a Torra a fer un esforç perquè les dues administracions puguin trobar-se en el que de veritat importa als ciutadans. Però si una part insisteix a supeditar-ho tot al referèndum d’autodeterminació, que és el que més els distancia, no estaria demostrant llavors gaire voluntat de col·laboració, sota el punt de vista del president.

Confiança de la Moncloa

Al marge dels dubtes expressats fins i tot en públic pel titular de Foment, José Luis Ábalos, sobre la conveniència de fer la reunió a la Ciutat Comtal davant de la possibilitat que es generin disturbis, l’opinió majoritària en la resta de l’Executiu és la que el Govern no pot tenir por de desplaçar-se a una ciutat espanyola.

En el Govern hi ha confiança que la seguretat quedi garantida, com apunta la bona coordinació que hi està havent fins al moment entre els Mossos d’Esquadra i les forces de seguretat estatals. I en cas que els Mossos no siguin capaços de contenir els grups radicals independentistes serà la Generalitat la que quedi en evidència, per no poder garantir la seguretat ciutadana, una de les competències que tenen transferides.

En qualsevol cas, l’Executiu està preparat per fer front a qualsevol contingència i per això ha organitzat un reforç de policies i guàrdies civils que es desplegaran aquell dia per garantir la seguretat del Govern.