LA VIA ESLOVENA

Podem es planteja recolzar la senda d'estabilitat pressupostària del Govern

Iglesias ha assegurat que l'aprovació dels Pressupostos és "lluny"

Echenique ha qualificat de "declaracions irresponsables" la proposta de Torra d'optar per la via eslovena

zentauroepp45998816 graf4716 madrid 23 11 2018 el secretario general de pode181123223027 / Luca Piergiovanni

Les anades i vingudes del Govern de Pedro Sánchez amb l’esborrany de Pressupostos Generals de l’Estat comença a molestar Podem, que veu en tot això una possible "tàctica electoral". El secretari general del partit, Pablo Iglesias, ha assenyalat que, malgrat que estan en continu diàleg amb les formacions independentistes, necessaris per arribar a la majoria necessària, l’acord pressupostari està "lluny" de ser aprovat alCongrés dels Diputats.

No obstant, el secretari d’Organització morat, Pablo Echenique, ha obert la porta a recolzar el camí d’estabilitat pressupostària que va aprovar el Consell de Ministres divendres passat. Malgrat que al juliol la formació morada es va abstenir en la votació d’aquest mateix projecte, Echenique no ha descartat recolzar-la ara. "A partir d’allà han passat moltes coses. Una és que el Govern ha acceptat la proposta d’Units Podem de modificar la Llei d’Estabilitat per arrabassar la capacitat de veto del Senat", ha assenyalat. 

Echenique també ha comentat els rumors sobre el fet que Sánchez no estigui interessat a tirar endavant les mesures que va pactar amb Units Podem fa dos mesos. Pel dirigent morat és "l’esquema que es va veure en la moció de censura" quan Sánchez no volia que la moció prosperés i "va ser Podem el que més va empènyer" per acabar amb el Govern de Mariano Rajoy. Davant de l’opció que el PSOE estigui plantejant l’acord com "una eina per fer estratègia política", Echenique ha deixat clar que si les altres forces s’uneixen, "els pressupostos hauran de ser aprovats”. 

La via eslovena

Després de la proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, deseguir la via eslovena per aconseguir la independència de Catalunya, el líder de Podem ha volgut fer una crida a la reflexió: "Si alguns dirigents en lloc d’escriure a Twitter el primer que els passa per l’estómac, agafen aire i pensen cinc minuts potser podem demostrar que podem arribar a un acord en clau de compromís democràtic de cara al futur". 

La idea llançada per Torra no ha agradat als morats que, en paraules d’Echenique, qualifiquen de "declaracions irresponsables". Igual com el seu company de partit ha demanat al president que "abans de posar un tuit incendiari" respiri i compti fins a 10. 

Echenique s’ha remès al missatge difós perl’alcaldessa de Barcelonaa Twitter per marcar la línia del partit. Ada Colau ha deixat clar que "la cohesió social de Catalunya ha d’estar per sobre de les ocurrències i cortines de fum per tapar els problemes del Govern".

Drets humans 

Setanta anys després de la firma de la Declaració delsDrets Humans, la coportaveu de Podem, Noelia Vera, ha assenyalat que hi ha "incompliments clars que es fan al nostre país". Per això, després de la reunió de l’executiva del seu partit, ha assenyalat que, entre altres assumptes, preguntaran a Sánchez en la pròxima Sessió de Control "quan pensa prendre mesures" per derogar la 'llei Mordassa'. 

A més, ha assenyalat que la pujada de les hipoteques que està tenint lloc ara, així com la bombolla del lloguer, suposen "una vulneració del dret a la vivenda" que s’hauria de posar "urgentment" sobre la taula. També ha anunciat, en matèria d’igualtat, que la setmana que ve presentaran una Llei de Llibertats Sexuals contra la Violència Masclista