INVESTIGACIÓ

Els forenses conclouen que Roger Español va ser ferit per una pilota de goma l'1-O

Detallen a l'informe que les lesions són "compatibles" amb un projectil d'aquestes característiques

zentauroepp40371628 barcelona 01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 180919140349 / FERRAN NADEU

Els metges forenses han determinat que les lesions que Roger Españolva patir en un ull quan era al’escola Ramon Llull de Barcelona durant el referèndum unilateral de l’1-O són "compatibles amb un impacte a gran velocitat, probablement per una pilota de goma".

L’advocat dels policies imputats va qüestionar dimarts passat que la ferida realment hagués sigut produïda per un projectil d’aquestes característiques. L’informe ha arribat aquest dijous al jutjat que investiga les càrregues de la Policia Nacional en centres de votació de la capital catalana. Els escopeters han reconegut que van disparar pilotes goma però, al seu entendre, "seguint el protocol, apuntant a terra i provocant el rebot del projectil.

Una persona ha resultat ferida per una pilota de goma a el col·legi Ramon Llull. / FOTO: FERRAN NADEU | VÍDEO: EPC

L’informe dels forenses afirma que Roger Español, que també ha sigut imputat pels aldarulls que es van produir al centre docent, va  patir l’esclat del globus ocular, fractures de les parets anterior i lateral, així com "apòfisi nasal", entre altres lesions.

A més de tractament mèdic, el pacient, incideix el dictamen, ha necessitat teràpia psicològica amb tractament per a insomni i antidepressius. Aquesta assistència, diuen els experts, és compatible amb el "concepte jurídic de tractament medicoquirúrgic". El temps de curació ha sigut fixat en 120 dies.

Els escopeters

Els quatre escopeters que han declarat com a imputats aquest dijous davant del jutge han explicat que quan van arribar al Ramon Llull es van trobar amb un ambient d’"odi extrem" i violència com, segons ha detallat un dels agents, "no havien vist mai”

Han insistit que els van llançar tota mena d’objectes, com llambordes i cargols. Un dels agents ha arribat a afirmar que "els deurien portar a les motxilles".

Està previst que aquest divendres declari el cap de la Policia Nacional que va ordenar disparar pilotes de goma. Segons fonts judicials, ja són 26 els policies imputats per les càrregues. L’Ajuntament de Barcelona, que exerceix l’acusació popular, sol·licitarà noves diligències.