corrupció

Villarejo va subornar el xòfer de Bárcenas perquè recuperés els papers que es va emportar de la seu del PP

L'Audiència Nacional investiga aquest presumpte encàrrec que es va pagar amb fons reservats

zentauroepp34595720 espa a ignacio gonz lez gra244 estepona m laga 01 02 2016180813143959 / JORGE ZAPATA

El jutge del’Audiència Nacional  Diego de Egea investiga en una peça separada del 'cas Tàndem’, relatiu a l’excomissari José Manuel Villarejo, un presumpte encàrrec al que va ser xofer de l’extresorer del PP Luis Bárcenas per recuperar els papers que aquest s’havia emportat de la seu del partit.

Fonts jurídiques han confirmat a Efe l’existència d’una peça separada i secreta relativa a aquest encàrrec en les actuacions que duu a terme el magistrat de l’Audiència Nacional sobre Villarejo, que aquesta setmana ha complert un any en presó preventiva.

En aquesta peça, segons ha informat 'Okdiario', investiga si el Ministeri de l’Interior va encarregar el 2014 a Villarejo i al comissari Enrique García Castaño que subornés amb fons reservats el conductor de Bárcenas per recuperar els papers.

2.000 euros al mes

Aquest mitjà afegeix que, segons la unitat d’Afers Interns de la policia, Villarejo va pagar al conductor 2.000 euros al mes amb fons reservats i va guardar els rebuts d’aquestes entregues. 

L’objectiu seria localitzar el lloc on amagava els documents i recuperar-los, i el conductor hauria conduït Villarejo i el seu soci a una localització on treballava Rosalía Iglesias, dona de Bárcenas.

El PP i Cs, enfrontats 

Des del Senat, Ignacio Cosidó ha remarcat que durant els cinc anys que va estar al capdavant de la Direcció General de la Policia no va gestionar "ni un sol euro" dels fons reservats, una competència exclusiva del Ministeri de l’Interior que administrava "directament amb les unitats operatives".

"Els fons reservats els gestionava el Ministeri de l’Interior directament amb les unitats operatives de la policia", ha deixat clar l’actual portaveu del PP al Senat, abans d’assenyalar que "no estava entre les competències del director de la Policia la gestió d’aquests fons". I ha afegit: "En els cinc anys que vaig ser director no vaig gestionar ni un sol euro dels fons reservats. No tenia la competència del control".

Amb tot, el portaveu del PP ha defensat que quan es parla de fons reservats s’ha de ser "prudent" quan es fan valoracions i ha mostrat la seva "gairebé certesa" de la professionalitat de la policia sobre l’ús dels recursos que tenen.

No obstant, el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, ha demanat explicacions al líder del PP, Pablo Casado, perquè aclareixi si tenia coneixement, quan era portaveu del partit, de l’ús de fons públics per intentar "encobrir" la corrupció de la seva formació.

Es tracta d’acusacions "molt greus", ha insistit Villegas, fer servir "diners de tots els espanyols per provar d’eliminar proves".