En el seu 13è aniversari

La princesa Elionor llegirà la Constitució en la seva primera intervenció pública

La filla de Felip VI rellevarà el seu pare, a càrrec del preàmbul, en un acte del 40è aniversari de la Carta Magna

GRAF541 . MADRID, 30/01/2018.- Felipe VI y su hija la princesa Leonor en el Palacio Real poco antes de que el Rey impusiera a la princesa de Asturias el Collar del Toisón de Oro, la máxima distinción que concede la Familia Real española, en una solemne ceremonia que coincide con la celebración del 50 cumpleaños del jefe del Estado. EFE/Mariscal / Mariscal (EFE)

Les primeres paraules de la Princesa d’Astúries, Elionor, en un acte oficial seran les recollides al’article 1 de la Constitució, que enumera els valors de l’Estat de Dret, constata que la sobirania nacional pertany al poble espanyol i estableix que la forma política de l’Estat és la monarquia parlamentària.

Segons han avançat fonts de la Casa Reial, aquest serà el text que li correspondrà a Elionor en l’acte de lectura pública de la Constitució que ha organitzat el Govern al’Institut Cervantes aquest dimecres 31 d’octubre, una data que coincideix amb el 40è aniversari de l’aprovació de la Carta Magna a les Corts i també amb el 13è aniversari de l’hereva de la Corona.

La lectura pública la iniciarà el Rei amb el preàmbul, que estableix el desig de la nació espanyola de "garantir la convivència democràtica dins de la Constitució i de les lleis d’acord amb un ordre econòmic i social just" i "consolidar un Estat de Dret que asseguri l’imperi de la llei com a expressió de la voluntat popular".

També parla de "protegir els espanyols i els pobles d’Espanya en l’exercici dels drets humans, les seves cultures i tradicions, llengües i institucions", promoure la cultura i l’economia, "establir una societat democràtica avançada" i contribuir a unes relacions internacionals pacífiques.

A continuació, Elionor llegirà el text en què es recull que Espanya "es constitueix en un Estat social i democràtic de Dret" amb la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític com a valors superiors. L’article 1 també assenyala que "la sobirania nacional pertany al poble espanyol, del qual emanen els poders de l’Estat" i que "la forma política de l’Estat espanyol és la Monarquia parlamentària".

A l’acte, organitzat amb motiu dels 40 anys de la Constitució, hi acudiran els reis Felip i Letizia i les seves dues filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia, però la previsió és que siguin el cap d’Estat i l’hereva de la Corona que donin inici a aquesta lectura.

Projecció de la princesa

La filla gran del Rei ha anat guanyant projecció pública al llarg d’aquest any. El 30 de gener passat, Felip VI va voler celebrar el seu 50è aniversari imposant-li el Toisó d’Or; després, al setembre, la princesa i la infanta Sofia van fer el seu primer viatge oficial a Astúries, amb motiu del centenari de Covadonga. El 12 d’octubre, en la Desfilada de la Festa Nacional, es va col·locar per primera vegada, com a hereva, a la dreta del Rei.

No obstant, les seves primeres paraules en públic seran en un acte que posarà en relleu el caràcter constitucional de la Monarquia, emmarcat el 40è aniversari de la Carta Magna i amb participació de poders de l’Estat i ciutadans. A més, la seva participació en l’acte suposa un símbol de projecció cap al futur. L’escenari elegit, l’Institut Cervantes, simbolitza el valor de la paraula.

L’acte s’emmarca en les celebracions i la reivindicació de la Constitució en el seu 40è aniversari, i coincideix amb una nova ofensiva de l’independentisme català i de Podem contra la Monarquia. La setmana passada, el Govern va decidir impugnar davant del Tribunal Constitucional, fins i tot en contra del criteri del Consell d’Estat, una resolució del Parlament català contra el Rei i la Monarquia.

Unitat d’Espanya

En l’acte de lectura, el tercer a participar serà el president del Govern, Pedro Sánchez, llegint l’article 2, segons el qual "la Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola", que és la "pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols", i que "reconeix i garanteix el dret a l’autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes".

Després, segons ha informat l’Institut Cervantes, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, llegirà l’article 3; el president del Senat, Pío García-Escudero, l’article 4; els presidents del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, els articles 5 i 6 respectivament, i la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, l’article 7.

Els pares de la Constitució José Pedro Pérez-LlorcaMiquel Roca Junyent i Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón tancaran la primera part de l’acte.

Personalitats i ciutadans

Després els tocarà el torn als ministres del Govern –José GuiraoMargarita RoblesFernando Grande-MarlaskaNadia Calviño, entre d’altres–, diversos acadèmics i algunes personalitats de la cultura espanyola, entre les quals els escriptors Antonio Muñoz MolinaEstrella de Diego i Elvira Sastre; el cineasta Mariano Barroso i els músics Miguel RíosRosa León i Rosa Torres-Pardo. El director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero, donarà la benvinguda i presentarà l’acte.

La tercera part i final de la cerimònia anirà a càrrec de ciutadans i estudiants que s’han inscrit per participar en la lectura íntegra de la Constitució: la totalitat dels seus 169 articles, així com les disposicions addicionals, transitòries, derogatòria i final.