Eleccions municipals

El Congrés debat la reforma electoral del PP per assegurar l'alcaldia a la candidatura més votada

El sistema atorga la majoria absoluta a la llista amb el 35% dels vots i un avantatge de cinc punts sobre el segon

45002153 60 / JOSE LUIS ROCA

El Congrés debat aquest dimarts la presa en consideració d’una proposició de llei per reformar la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) i implantar un sistema per propiciar que la llista més votada governi els ajuntaments. Es tracta de la primera iniciativa registrada en el Congrés pel nou PP de Pablo Casado.

En concret, els populars proposen que s’atorgui la majoria absoluta de la corporació a la llista que guanyi les eleccions municipals amb un suport del 35% dels vots vàlids i un avantatge de cinc punts sobre el segon partit, o fins i tot amb un 30% dels vots si, a més, treu deu punts de diferència al següent.

Aplicació el 2019

Durant la presentació de la iniciativa, a finals del mes de juliol passat, la portaveu parlamentària del PP en el Congrés, Dolors Montserrat, va comentar que la idea del seu partit era que aquesta reforma estigués a punt per poder aplicar-se en les eleccions municipals previstes per a la primavera del 2019.

En el seu text, el PP proposa un sistema mixt de doble volta i prioritzar les majories. Així, en una primera votació aconseguirà la majoria absoluta qui arribi al 35% dels vots, amb un avantatge mínim de cinc punts respecte a la candidatura que quedi en segon lloc.

Al seu dia, Montserrat va posar com a exemple que en un ajuntament amb 17 regidors la llista que arribés al 35% i tragués cinc punts a la següent tindria automàticament 9 regidors i la resta es repartirien aplicant la llei d’Hont entre les altres candidatures.

I si ningú compleix aquests requisits, es passarà a un segon escenari, en què sumarà automàticament la majoria absoluta de regidors el partit més votat si aconsegueix el 30% dels vots i un avantatge de 10 punts sobre el segon.

Sense coalicions en la segona volta

Però si tampoc es produeix aquesta circumstància, s’organitzarà una segona volta, a què només es podran presentar les candidatures que hagin obtingut coma mínim el 15% dels vots en la primera. Per evitar coalicions sobrevingudes per poder presentar-se a la segona volta, la proposta del PP especifica que únicament podran competir en aquesta segona votació candidatures "que no pateixin variacions respecte a les presentades en la primera elecció".

En aquest cas, es quedarà amb la majoria absoluta qui aconsegueixi el 40% o la primera llista que tregui set punts d’avantatge a la segona i la resta dels escons es repartiran entre els altres tenint en compte els percentatges de la primera volta.

Quan cap candidatura aconsegueixi aquests requisits, l’atribució dels llocs de regidors en cada ajuntament es farà aplicant el procediment ara vigent en funció dels resultats obtinguts en la primera volta.

La proposició de llei dels populars manté el llindar mínim del 5% dels vots que actualment requereixen les candidatures per obtenir representació en els ens locals.