PACTE PSOE-PODEM

Casado: "Són uns Pressupostos suïcides"

Els populars auguren que els nous Comptes portaran "més impostos, més dèficit i més deute"

Per Cs, l'acord no és més que "paper mullat" al no comptar amb una majoria que el recolzi

casadoegeamontserratpp

El PP ha sortit aquest dijous en bloc a criticarl’acord entre el Govern de Pedro Sánchez i Podem sobre els Pressupostos Generals de l’Estat. El president dels populars, Pablo Casado, considera que són uns Comptes "suïcides" perquè suposa "continuar gastant per sobre" de les "possibilitats" dels espanyols. El líder conservador ha carregat contra "les pujades d’impostos", "l’expansió de la despesa" i es queixa per no"amortitzar dèficit públic". 

Casado s’ha burlat de la firma de Sánchez amb Pablo Iglesias aquest matí a la Moncloa i ha lamentat que Espanya tingui "dos vicepresidents", un el màxim dirigent de Podem i un altre Quim Torra, que, segons la seva opinió, "decideix què passarà amb Catalunya". 

En la mateixa línia, la portaveu al Congrés, Dolors Montserrat, ha assegurat que el pacte és "la llavor de la pròxima crisi a Espanya" i ha advertit contra el procés de "zapaterització" de l’economia. Fent ús d’un argument clàssic entre les files del partit conservador, Montserrat, en roda de premsa al Congrés, ha recordat que les mesures aprovades en aquest document suposen pagar "un peatge a Podem" perquè Sánchez pugui seguir a la Moncloa. "No m’arribo a imaginar quin peatge pagarem als independentistes per acordar els Pressupostos", ha assenyalat la diputada del PP que durant la seva intervenció ha repetit de manera insistent que el futur amb aquests Comptes públics serà "més atur, més impostos, més inflació i menys creixement econòmic". 

El secretari d’economia i ocupació del PPAlberto Nadal, ha afirmat aquest dijous que el pacte també portarà "més impostos, més dèficit i més deute" i ha afirmat que no és el "millor moment per a això". 

En declaracions a TVE, Nadal ha assegurat que aquest nou pressupost presenta "els desequilibris que van portar a la crisi" i ha assenyalat que tota la despesa recollida en l’acord no està finançada, perquè "les figures que es creïn o s’incrementin no donaran prou recaptació". 

Des delPartit Popular també s’ha criticat l’increment del salari mínim interprofessional fins als 900 mensuals el 2019, ja que Nadal ha considerat que "els salaris hauran d’anar pujant amb el creixement econòmic" i ha indicat que "si s’accelera massa l’increment dels salaris enfront el de l’economia hi haurà una pèrdua de competitivitat i, en el cas contrari, hi haurà un problema de consum". És per això que ha assenyalat la necessitat que la pujada dels salaris vagi a un ritme just. 

Paper mullat 

L’acord no té cap valor per Cs, que, en paraules del seu portaveu d’economia, Toni Roldán, no és més que "paper mullat" perquè no hi ha una majoria que el recolzi al Congrés. "Poden fer una carta als Reis Mags", ha afegit Roldán, afirmant que no tindria valor si a l’hora d’aprovar els Pressupostos no assoleixen els suports necessaris. 

Més reaccions

Així mateix, el portaveu del Grup Parlamentari Popular al SenatIgnacio Cosidó, ha criticat el Pressupost i ha assegurat que el Govern ha entregat la llei pressupostària al partit de Pablo Iglesias

És per això que, a través d’un missatge a Twitter, ha manifestat que el pacte portarà Espanya "en pocs anys" a "passar gana com a Veneçuela".

D’altra banda, la portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, ha assegurat que l’acord significa la "zapaterització" de l’economia espanyola, amb referència al període del president socialista José Luis Rodríguez Zapatero

En una entrevista a Tele 5, la portaveu ha dit que amb aquest pacte es generarà "més pobresa, menys oportunitats i més atur." Montserrat també ha acusat Pedro Sánchez d’"estar assegut a laMoncloa gràcies a Podem, Quim Torra, Otegi i Rufián", cosa que ha assegurat que provocarà que "la factura de Podem i l’independentisme" l’hagin de pagar "tots els espanyols".