PROCÉS PER REBEL·LIÓ

Forn vol que l'Exèrcit expliqui si es va mobilitzar per a l'1-O

Els processats per rebel·lió reclamen al Tribunal Suprem que practiqui noves proves

zentauroepp40785502 members of the deposed catalan regional government joaquim f180314120941 / GABRIEL BOUYS

L’exconseller d’Interior Joaquim Forn, empresonat arran del procés per rebel·lió que s’instrueix al Tribunal Suprem, ha sol·licitat a l’Alt Tribunal que revoqui la interlocutòria de conclusió a la instrucció i que es practiquin noves proves, entre les quals que es requereixi al Ministeri de Defensa, el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme (CITCO) o el Departament de Seguretat Nacional que aclareixin què van fer per evitar el referèndum unilateral de l’1-O.

Els processats també han demanat als magistrats que es practiquin diligències de diversa índole. Els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull i els dirigents sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart consideren "absolutament precipitat" el tancament del sumari per part del jutge Pablo Llarena. L’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva han demanat al Suprem que aclareixi els criteris pels quals es va assignar al jutge Llarena la causa del procés i que assumeixi el cas sobre els preparatius de l’1-O que investiga un jutge de Barcelona.

Protecció d’infraestructures

Forn insta al Ministeri de Defensa que informi si va adoptar protecció d’infraestructures crítiques, com ports i aeroports, i si va activar plans per mobilitzar unitats militars. El Departament de Seguretat Nacional li requereix que expliqui si va donar indicacions en vista d’"amenaces greus a la seguretat".

Sobre el CITCO, Forn sol·licita que entregui les actes de la reunió celebrada el 19 d’agost del 2017, tres dies després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i si els seus integrants van valorar elevar el nivell d’alarma antiterrorista "en vista de la situació política a Catalunya". Aquesta situació hauria permès mobilitzar l’Exèrcit i alliberar unitats policials.