Torra es reafirma en l'ultimàtum al Govern i demana unitat a la CUP

"Vaig ser clar a posar alguns terminis a la legislatura", afirma, i diu al PSC que negociar autogovern és insuficient

Obvia els matisos introduïts per ERC al seu discurs i defensa l'economia i la política social

cmontanyes45301450 torra181002172537

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha reafirmat breument al seu polèmic anunci d’ahir –que fins i tot va descol·locar part del PDECat i ERC i que no ha convençut la CUP– respecte a posar un ultimàtum al Govern espanyol, al qual va exigir que negociï el referèndum d’autodeterminació abans del novembre o altrament se li retirarà el recolzament en el Congrés.

Però ha sigut una referència breu i en una també breu resposta a la CUP, en el marc d’una resposta general de 46 minuts a tots els grups en global. "Ahir vaig ser clar en posar alguns terminis a aquesta legislatura", ha apuntat Torra. La rèplica a la CUP ha sigut més que breu, de fet, molt més breu de la que ha dedicat, per exemple, a Ciutadans. Als anticapitalistes els ha retret que li hagin fet una impugnació "de dalt a baix" de tot el discurs del president d’ahir i ha insistit que ell no ha vingut a "administrar cap autonomia ni a jugar amb les paraules", sinó a fer la república catalana i ha afegit, reclamant una vegada més unitat de JxCAt, ERC i la CUP, que "quan vegi que no puc avançar a fer això me n’aniré". "O ho fem tots junts o no ens en sortirem", ha afirmat, i a l’exigència que desobeeixi o dimiteixi, ha respost donant el seu suport a la desobediència de l’alcaldessa de Berga, de la CUP. Una desobediència no total, per cert.

Petició d’unitat

"Si els 34 diputats de JxCat, els 32 d’ERC i els 4 de la CUP no som capaços de posar-nos d’acord, no ens en sortirem", ha insistit. I aquí ha acabat la rèplica als anticapitalistes, que han donat per trencada tota col·laboració a l’estabilitat parlamentària. No hi ha hagut cap picada d’ullet més de Torra als cupaires, com tampoc ha fet referència als matisos introduïts pel representant d’ERC, Sergi Sabrià, al seu ultimàtum d’ahir –sobre el qual Sabrià ha passat de puntetes–. Torra ha optat per aplaudir, sense més ni més, el discurs del diputat republicà, així com el del representant de Junts per Catalunya. No ha dit res sobre les paraules de Sabrià contra les gesticulacions i la necessitat de temps.

Respecte al procés, Torra ha replicat al socialista Miquel Iceta, que havia proposat seguir la via de la negociació amb l’Estat per a qüestions d’autogovern i finançament, que per al Govern aquesta ja no és una via vàlida. "No estem aquí, senyor Iceta, crec que ha quedat clar des de fa un any, aquest cap de setmana. No estem aquí. Aquesta no és una via que puguem acceptar. En canvi, em comprometo –i ho ha recordat– a convocar tots els partits de la taula del diàleg", ha contestat el president a Iceta. I ha insistit que a canvi d’implementar la república està disposat a acceptar un nou referèndum pactat, legal i vinculant internacionalment.

Autocrítica lleu en política social

D’altra banda, Torra ha defensat la situació econòmica, de les inversions i la situació de la indústria turística de Catalunya. I en política social ha admès lentitud a l’hora d’aplicar i desplegar la renda garantida de ciutadania, malgrat que ha remarcat l’augment de la inversió econòmica en aquesta prestació. Sobre la crisi dels menors immigrants no acompanyats, ha afirmat que "el Govern ha sigut capaç d’afrontar raonablement una emergència" en vista de la qual les previsions de governs anteriors van quedar desbordades. "Hem de fer tot l’esforç perquè no ens torni a passar". I respecte a la situació de les llistes d’espera en la salut pública, un retret que li ha fet Inés Arrimadas, de Ciutadans, ha assegurat que hi ha hagut reduccions d’entorn del 40% "i hem de millorar".

i en la rèplica a Jéssica Albiach, de Catalunya en Comú-Podem, li ha retret que aquest grup no tingui més pressa en favor de l’autodeterminació i li ha preguntat perquè no condiciona a Madrid l’aprovació dels pressupostos del Govern del PSOE que es reconegui el dret d’autodeterminació de Catalunya.

El PP, "troglodita"

Cap referència a corrupció, per cert, tant en la rèplica de Torra als grups com en la seva intervenció inicial d’ahir en el debat, totes dues, sense límit de temps. D’altra banda, Torra ha qualificat de "troglodita" el discurs d’Alejandro Fernández, del PPC, a qui ha comparat amb el general Queipo de Llanos.