Espanya i França escenifiquen el final d'ETA

El primer ministre francès entrega a Sánchez les últimes armes i documents confiscats als terroristes

El Govern francès fa entrega a l’Executiu espanyol de les armes i la documentació confiscades a ETA durant les últimes dues dècades en una cerimònia solemne aquest dilluns, a la Moncloa, que escenifica tant el final de la banda terrorista com l’èxit de la cooperació entre els dos països. 

A l’acte, organitzat per la presidència de Pedro Sánchez, hi assisteix el primer ministre francès, Édouard Phillipe; la màxima autoritat del Congrés, Ana Pastor, i els excaps de l’Executiu socialistes Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero.Felipe GonzálezJosé Luis Rodríguez Zapatero Malgrat que el Govern va convidar tambéJosé María Aznar i Mariano Rajoy, els exmandataris del PP no tenen previst assistir-hi. Els qui sí que seran a la cerimònia són el lehendakari, Íñigo Urkullu, i l’exlehendakari Patxi López. 

La documentació, anomenada ‘els segells d’ETA’, pel lacre amb què es tancaven els sobres en què la policia francesa guardava el material confiscat, sembla que podrà ajudar a resoldre els centenars de crims que presumptament va perpetrar la banda terrorista i que continuen sense resoldre. Una altra part dels documents es guardaran a l’arxiu del Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme que s’inaugurarà a Vitòria. 

El Gabinet de Sánchez ha preparat la cerimònia sense cap caràcter de celebració, com a mostra de respecte i record a les mil víctimes que va causar ETA en una llarga història que va començar a escriure el seu final l’octubre del 2011, quan va anunciar la seva dissolució. Aquest dilluns, al saló de Tapissos de la Moncloa, el president Sánchez i el primer ministre francès recordaran les víctimes de la banda terrorista.