REUNIÓ A LA MONCLOA

Sánchez i Iglesias aprofundeixen en la seva aliança per «cogovernar junts»

El president i el líder de Podem arriben a pactes educatius, fiscals i en memòria històrica

El secretari general dels morats assenyala que es posen les bases per culminar la legislatura

undefined44922729 madrid 06 09 2018 politica el presidente del gobierno pedro180906190121

Pedro Sánchez atorga tanta importància a aquesta relació, i la trobada es va desenvolupar de forma tan positiva, que aquest dijous va deixar que Pablo Iglesias exercís de portaveu del Govern. El cap de l’Executiu es va reunir durant dues hores amb el líder de Podem a la Moncloa, durant una cita pensada per avançar en l’acord pressupostari que va acabar donant també resultats en altres matèries. Sánchez i Iglesias van arribar a pactes en matèria educativa, fiscal, de memòria històrica i política internacional. L’aliança entre el PSOE i Podem es consolida, i acosta la possibilitat que la legislatura arribi fins al 2020, tot i que encara queden molts esculls per resoldre.

Iglesias, des de la Moncloa, va utilitzar paraules normalment reservades per a les grans ocasions. “La nostra voluntat és ser socis del Govern i cogovernar junts des del Parlament. Esperem anunciar a l’octubre un acord general sobre els Pressupostos”, va dir el líder de Podem. “El ‘feeling’ entre dos dirigents polítics és important. I hi ha ‘feeling’. Però l’important són els acords. Avui estem més a prop que ahir”, va afegir.

Taxes i beques

El principal pacte, segons les dues parts, té a veure amb l’educació, tot revertint les retallades aprovades per l’Executiu de Mariano Rajoy el 2012. La proporció d’alumnes per aula disminuirà, les taxes s’abaixaran i s’apujaran les beques, va anunciar Iglesias, mentre es donarà un impuls a la gratuïtat de les escoles infantils de 0 a 3 anys i es buscaran mecanismes, com sistemes de préstec i bancs de llibres, perquè “cap família sense recursos” es quedi sense manuals escolars.

El president es compromet davant de la UE a presentar les línies generals dels Pressupostos abans del 15 d’octubre

“Per a nosaltres era molt important i simbòlic acabar amb aquestes retallades”, van explicar fonts de la Moncloa, que van confirmar tot el que havia explicat Iglesias minuts abans. Rares vegades ocorre una cosa així. El Govern, van continuar els col·laboradors del president, aprovarà aquest divendres en Consell de Ministres un paquet de mesures que va en aquest sentit. No obstant, és poc probable que puguin ser d’aplicació en el curs que acaba de començar.

En memòria històrica també hi va haver acords. El policia franquista acusat de tortures Antonio González Pacheco, àlies ‘Billy el Niño’, perdrà totes les seves medalles i la seva pensió. En un pla més general, es va acordar la creació d’un museu estatal de la memòria, fora del Valle de los Caídos, a la constitució del qual es tindrà en compte l’opinió de les associacions de memòria històrica i de represaliats del franquisme.

Sánchez i Iglesias segueixen distanciats en matèries fiscals, però van coincidir en la necessitat d’abaixar els impostos als autònoms i “a la gent humil”, va dir el líder de Podem, a través de la reducció de l’IVA als productes de primera necessitat. No hi va haver concrecions sobre cap d’aquestes dues mesurades.

I finalment, mesures en el pla internacional. Se suprimirà el sistema de vot pregat abans de les autonòmiques i municipals del maig, una cosa a què Sánchez ja s’havia compromès. El Govern també firmarà el tractat de prohibició d’armes nuclears i estudiarà, com demana Podem, el reconeixement de l’Estat palestí.

¿És aquest el primer pas per a un acord entre Sánchez i Iglesias que sigui global, ferm, i que vagi més enllà dels Pressupostos del pròxim any? “A mi m’agradaria. Cal aconseguir majories parlamentàries estables. Nosaltres estem a favor que la legislatura arribi al 2020”, va contestar el líder de Podem.

La necessitat de sumar

Però socialistes i morats no són suficients per si mateixos. En el projecte de comptes públics, com en la resta de matèries, necessiten altres grups, sobretot ERC, el PDECat i el PNB, una cosa que sembla més complicada. Els dos partits catalans avancen que la possible condemna dels processats pel referèndum de l’1 d’octubre impediria arribar a pactes.

Alhora, al puzle de la negociació política dels Pressupostos, Sánchez també es veurà obligat a encaixar els estrictes terminis que marquen les regles de la UE. Segons el comissari d’Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, el president es va comprometre aquest dijous a remetre a Brussel·les abans del 15 d’octubre les principals línies dels Pressupostos del 2019, amb xifres i explicació de les mesures, informa Rosa Sánchez. El projecte en si mateix es presentarà, en principi, al novembre.