RESOLUCIÓ

El CGPJ dona empara al jutge Llarena davant de l'"atac planificat" a la seva independència

L'òrgan de govern dels jutges considera que la demanda busca influir en les futures resolucions judicials

GRAF567. SALAMANCA 10/04/2018.- La ciudad de Salamanca acoge unas jornadas sobre delitos económicos y responsabilidad penal de las empresas que cuentan con la participación del presidente del Tribunal Superior de Justicia de Castilla Y León (TSJCyL), José Luis Concepción Rodríguez (c) y otros magistrados como Pablo Llarena (i) o Enrique López (d) .EFE/J.M.GARCIA / JMGARCIA (EFE)

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha atorgat empara al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena davant de la demanda civil presentada per l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers fugits de la justícia a Bèlgica. Aquesta empara es traduirà en demanar als ministeris de Justícia i d’Exteriors que actuïn per "assegurar la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola" davant del jutjat belga que va citar Llarena per al proper 4 de setembre.

La comissió permanent del CGPJ considera que la denúncia és un "atac planificat" a la independència del magistrat per part dels polítics independentistes, segons ha indicat en un comunicat l’òrgan de govern dels jutges.

Segons el parer del CGPJ, l’únic objectiu de Puigdemont i els exconsellers és "condicionar i influir en futures resolucions judicials que puguin adoptar-se en aquest i en altres procediments".

En la demanda civil presentada davant d’un jutjat de Brussel·les, els exmembres del Govern asseguraven que la instrucció duta a terme per Llarena suposa una "vulneració flagrant" de la seva presumpció d’innocència i de la llibertat d’acció política.

"Parcial i arbitrària"

La comissió permanent del consell censura que l’escrit de Puigdemont qüestioni "tota la instrucció" i la consideri "parcial" i "arbitrària" per tal que el tribunal belga admeti que "s’han vulnerat la presumpció d’innocència i altres drets fonamentals". Segons el seu parer, es tracta d’una actuació que ataca de la forma "més flagrant i basta la independència d’un magistrat espanyol", un fet que, afegeix, suposa qüestionar "l’essència mateixa de l’Estat de dret, i s'ataca la independència judicial com a pilar fonamental d’un Estat democràtic".

Els jutges conclouen que amb la interposició d’aquesta demanda a Bèlgica, els processats en la causa per rebel·lió fugits de la justícia espanyola "han fet un atac planificat a les condicions d’independència en les quals desenvolupa la seva tasca jurisdiccional" amb la qual, afegeixen, busquen "desacreditar" la instrucció i així influir "en futures resolucions judicials".

Finalment, la comissió permanent del CGPJ insta Puigdemont i els exconsellers a abstenir-se d’altres actes que "pertorbin l’exercici independent" de Llarena i anuncia que s’adoptaran "totes les mesures necessàries per assegurar" que el magistrat pugui exercir la seva tasca amb "independència i seguretat".