FORCES INDEPENDENTISTES

Mascarell crida a la sobirania a la «màxima unitat electoral i operativa»

El portaveu de Crida anuncia una ronda de contactes amb partits, entitats i organitzacions diverses, inclosa ERC, per intentar construir aquesta unitat

zentauroepp44583391 graf3322 barcelona espa a 08 08 2018 el delegado del g180808122735 / Andreu Dalmau

El delegat del Govern a Madrid i portaveu de la Crida Nacional per la República, Ferran Mascarell, ha fet una crida a ERC i al conjunt de la sobirania a teixir en els pròxims mesos la “màxima unitat electoral i operativa” possible, per expressar-se “amb una sola veu” davant de l’Estat.

En una entrevista amb Efe, Mascarell ha explicat que des de la Crida Nacional, el moviment independentista impulsat per Carles Puigdemont, hi ha voluntat d’iniciar una ronda de contactes amb partits, entitats i organitzacions diverses, inclosa ERC, “a partir del 20-22 d’agost”, per intentar construir aquesta unitat.

Malgrat que el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, ha apostat aquests dies per pactar una “unitat estratègica” entre les forces independentistes, sense que això impliqui formalitzar una candidatura conjunta a les eleccions, Mascarell ha dit que “no s’ha de tirar la tovallola”, per la qual cosa insistirà a convidar els republicans a afegir-se a la Crida.

Per al delegat del Govern a Madrid, “és perfectament comprensible i acceptable” el plantejament d’Aragonèsplantejament d’Aragonès, però continuarà insistint que, “a més de la unitat estratègica, ens convé la màxima unitat electoral”.

“Unitat operativa”

“Uns poden parlar d’unitat estratègica, i és lícit. Altres podem parlar d’unitat operativa. La unitat és l’imperatiu de l’èxit, perquè la sobirania assoleixi els seus objectius el més aviat possible. Cal parlar a fons, cal respectar la posició de cada un”, ha apuntat.

Segons Mascarell, “ens convé que la sobirania s’expressi amb una sola veu i el més rotundament possible”, perquè “en els mesos que s’acosten” es necessitarà una “expressió de màxima unitat de la sobirania” que, afegida a la “mobilització social”, ha de permetre, al seu judici, assolir l’objectiu de la independència.

“Aquest és el llenguatge que entén l’Estat. Només entén les peticions i la força de la sobirania quan s’expressa de manera unitària. Això és el que cal aconseguir”, ha aprofundit.

Mascarell va ser un dels encarregats de llegir el manifest fundacional de la Crida Nacional per la República a l’acte de presentació al’Ateneu Barcelonès, el 16 de juliol, un moviment que pretén reagrupar el conjunt de la sobirania, si bé ERC i la CUP ja han marcat distàncies, mentre que el PDECat definirà en els pròxims mesos com s’integra a la nova estructura.

Des de mitjans de juliol, la Crida Nacional suma ja més de 50.000 adhesions, a l’espera que en la seva convenció prevista per a l’octubre ja prengui cos com a moviment polític articulat.

“La Crida neix amb la voluntat d’aglutinar al màxim. Insistirem fins al final”, ha plantejat Mascarell, que ha remarcat que “afrontar les eleccions des de la màxima unitat és garantia d’èxit”.

L’esquerra socialista

“Cada vegada que hi ha un projecte electoral fort que aglutina i entusiasma el major nombre de ciutadans, acabes guanyant. La unitat és una exigència de les bases sobiranistes. Si els dirigents polítics treballen units, l’èxit s’acaba assolint amb més rapidesa. Com més unitat s’expressi políticament, més de pressa aconseguirem l’èxit, assolir una república”, ha remarcat.

Mascarell ha negat que la Crida sigui –com ha apuntat ERC per desentendre’s de la iniciativa– una recomposició de l’“espai de centredreta” de la sobirania, sinó que “va molt més enllà” i, en aquest sentit, ha recordat que “entre els adherits n’hi ha molts que provenen de l’esquerra socialista” o propera a “els comuns”.

Ara com ara, segons Mascarell, fa falta un “instrument per fer front a aquesta etapa de conflicte agut amb l’Estat”, pel que no “es prova d’aglutinar només partits”, sinó sobretot “ciutadans” que “tenen ganes d’expressar-se políticament i que ara participen d’una manera massa dispersa”.

Segons la seva opinió, la Crida Nacional ha de convertir-se en una “organització una mica diferent de les habituals, molt més participativa, amb mecanismes regulars de direcció però que, alhora, doni la veu a la gent de manera permanent”.