LLUITA CONTRA EL FRAU SANITARI

Ciutadans proposa que els mètodes terapèutics no avaluats siguin delicte

El partit taronja adverteix al Govern que "la propaganda no és suficient" i li recorda que "és una obligació constitucional defensar la salut"

El Grup Parlamentari Ciutadans (GPCs) ha presentat al Congrés dels Diputats una proposició de llei de reforma del Codi Penal perquè els mètodes terapèutics no avaluatsespecialment els dirigits a curar el càncer, siguin considerats delictes contra la salut pública. El portaveu del partit taronja en la Comissió de Sanitat, Francisco Igea, ha explicat que, si la iniciativa de la seva formació tira endavant, “aquells que difonguin, practiquin o promoguin teràpies alternatives no validades per la ciència, especialment en malalts greus, s’enfrontaran a una pena d’entre sis mesos i quatre anys de presó”.

El diputat de Ciutadans ha destacat que “és una obligació constitucional defensar la salut”. “No deixarem que això continuï passant davant de la nostra inacció”, ha assenyalat Igea abans d’advertir el Govern que “la propaganda no és suficient”. “Volem reformes legals i penals, no només anuncis”,ha remarcat.

Igea va puntualitzar que la condició perquè aquestes pseudoteràpies siguin delicte és que "aboquin el pacient o pacients al’abandonament  de tractaments amb eficàcia clínica provada". A més, s’estendria també fins a "altres malalties greus potencialment letals" i no només en pacients oncològics.

La ubicació d’aquest tipus penal es produiria amb l’addició d’un nou apartat tercer a l’article 362 del Codi Penal, que recull els delictes relatius al despatx o expedició de medicaments. "Això permetria al seu torn l’aplicació a aquest delicte de l’article 362 del Codi Penal, que suposa la imposició de les penes superiors en grau quan es presentin determinades circumstàncies", afegeix.

Pacients impunes

En qualsevol cas, el text registrat per Ciutadans no planteja "cap retret penal" alspacients  que, "desesperats per l’avenç de la seva malaltia", abandonen un tractament convencional per aquestes pseudociències, "producte del’engany  provocat per la difusió de la informació terapèutica falsa o no contrastada".

"Som conscients de la llibertat dels pacients a l’hora d’escollir  si continuar o no un tractament específic, però també som conscients del mal que algunes persones causen a d’altres a l’oferir informació o expectatives falses basades en remeis o pràctiques sense evidència científica", afegeix el document.

Igea considera que aquesta modificació donaria als jutges "un instrument penal per evitar que situacions com aquestes continuïn passant en un país del segle XXI". Pel diputat de Cs, a l’escenari que plantegen les sancions administratives i el delicte d’intromissió "no són suficients, com s’ha demostrat", ja que, segons la seva opinió, "són molt difícils de provar".

Gent desesperada

"No podem deixar desemparada la gent en els seus moments més febles i de desesperació, en els quals és molt fàcil caure en una esperança falsa. No podem deixar que se’ls continuï entabanantentabanant", ha asseverat Igea, que s’ha mostrat disposat a col·laborar amb el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social en aquesta matèria.

"Afortunadament, avui tenim una ministra de Sanitat, Carmen Montón, i un Govern que diu que aposta perl’evidència.  En aquesta proposta hi podem estar d’acord. Col·laborarem amb ells en això, però no volem només anuncis, sinó reformes penals i administratives que ho impedeixin. La propaganda no és suficient. És una urgència que es pot convertir en realitat si el Ministeri la fa seva", ha exposat el diputat, que ha aprofitat l’ocasió per agrair l’Organització Mèdica Col·legial i la Societat Espanyola d’Oncologia "per denunciar aquests casos i la seva lluita contra les pseudoteràpies".