CITA AL CONGRÉS

Santamaría reclama a Casado un pes del 43% a la cúpula del PP

El líder del partit li retreu que hagi oblidat ja el seu mantra de la "llista més votada" i confirma que demà a BCN anunciarà la nova direcció

L'exvicepresidenta li ha proposat crear un grup de treball mixt per abordar la integració, però ell limita el període d'"escolta" a avui

efe-20180725-santamara-pide-a-casado-una-representacin-digna-de-su-43-de-apoyos / periodico

El nou president del PP, Pablo Casado, i la seva contrincant finalista en les primàries, Soraya Sáenz de Santamaría, han començat el procés d’"integració", a la qual cosa tots dos es van comprometre en campanya.

Els dos polítics s’han reunit al Congrés dels Diputats i, després de la reunió, l’exvicepresidenta ha explicat que, com a guanyadora de "les primàries dels afiliats" i després d’aconseguir el 43% del recolzament dels compromissaris en la segona i definitiva votació, considera que "tota aquesta gent" ha d’estar "representada dignament i proporcionalment a tots els òrgans de direcció del partit". 

Per a això Santamaría ha comentat que ha "proposat" com a "mètode de treball" que es creï un equip mixt entre les dues candidatures perquè parlin "del futur disseny dels òrgans de direcció". La primera reunió serà aquesta tarda. Per la seva banda, el representant serà José Luis Ayllón, excap de Gabinet de Mariano Rajoy i estret col·laborador de l’exvicepresidenta des de fa més d’una dècada. Per part de Casado, segons ella mateixa, serà Teodoro García, cap de la campanya del nou president del PP.

El líder dels conservadors ha atès la premsa poc després i li ha donat la resposta: "No es pot passar de la llista més votada a la proporcionalitat en dos dies". Casado diu que no és "una negociació entre diferents equips" i que hi ha hagut un congrés que ha "delimitat qui ha de liderar la construcció d’equips".  Ha anunciat que li ha ofert oficialment formar part del seu comitè executiu, com va suggerir al conclave. 

A més d’aquesta representació digna i proporcional, la candidata finalista li ha reclamat que respecti "les estructures locals, provincials i autonòmiques", perquè "han treballat tots molt bé amb independència del candidat a qui han donat suport", una cosa que ha confirmat el mateix Casado després. 

Segons els col·laboradors de l’exvicepresidenta, "ella no en parlarà fins que no s’abordi la integració". Quan li han preguntay a la sortida si li havia fet alguna proposta concreta sobre la possibilitat que es presenti per a l’alcaldia o a la Comunitat de Madrid, Santamaría ha assegurat que Casado ni tan sols ha esbossat aquesta opció. 

"Jo seguiré en política"

A la seva arribada al Congrés aquest matí, l’exvicepresidenta havia assegurat que, malgrat la derrota, no llança la tovallola i vol continuar treballant pel partit. “Jo seguiré en política sense la necessitat de cap càrrec pel mig. Treballaré per les solucions. Mai he sigut un problema per al partit, i menys ara”, ha declarat quan se li ha preguntat si demanaria algun càrrec en concret.

“Vinc a oferir-li el mateix que li vaig demanar al seu dia: unitat. No vinc a parlar de mi. Jo seguiré en política, però no necessito cap càrrec”, ha remarcat, abans d’assenyalar que li sembla “important” que “la part del partit” que no va recolzar Casado “pugui continuar fent política”. “És el que vinc a transmetre-li”, ha apuntat.

La Comunitat de Madrid

Quan li han preguntat si acceptaria ser candidata a la Presidència de la Comunitat de Madrid si així l’hi demanés el president 'popular', Santamaría s’ha limitat a insistir que seguirà en política "sense necessitat de tenir cap càrrec". "Jo soc l’últim dels problemes. Vinc a treballar per les solucions –ha emfatitzat–. Jo mai he sigut cap problema en el meu partit i no ho seré ara".

Respecte a l’escàndol del 'cas màster' que afecta el nou líder del PP, no ha volgut comentar res. "Jo no soc qui per explicar això, ho haurà de fer el senyor Pablo Casado, com ha fet tots aquests dies", s’ha limitat a afirmar.

La cúpula, a Barcelona

Casado té previst donar a conèixer la composició de la futura direcciódijous a Barcelona, on ha convocat la primera reunió del nou comitè executiu nacional. I segueix endavant amb els seus plans perquè, malgrat la petició de Santamaría, ha remarcat que el període d’"escolta" de les diferents candidatures acaba avui.

El lloc més important que ha de decidir és el de la secretaria general. En les quinieles que aquests dies fan dirigents del PP, apareixen diversos noms de dona, com ara els de les exministres Dolors Montserrat i Isabel García Tejerinai l’alcaldessa de Fuengirola (Màlaga),Esperanza Oña. Les dues primeres van recolzar María Dolores de Cospedal, candidata que no va superar el primer tall de les primàries, i es van afegir després a la candidatura de Casado en la segona fase. El vencedor mostraria així el seu agraïment a aquest suport.

També es podrà veure en la configuració de la cúpula la influència que té sobre el nou líder el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que també va encoratjar el seu triomf, tot i que amb discreció. Entre els homes de confiança del polític gallec hi ha el seu vicepresident, Alfonso Rueda, que algunes fonts conservadores col·loquen en la pròxima direcció de l’organització.