DARDS AL GOVERN

La CUP ensenyarà targeta vermella a Torra si segueix amb el "diàleg autonòmic"

El diputat Carles Riera retreu la dualitat del relat en el Govern i insisteix a desobeir la suspensió dels diputats processats per rebel·lió

riera

La CUP no està disposada que el Govern segueixi amb la seva estratègia de "diàleg autonòmic" amb el Govern en comptes d’obcecar-se en la "defensa del dret d’autodeterminació". Els anticapitalistes retreuen al president Quim Torra la seva dualitat de relats en una cruïlla: "Amb una mà anem cap a la república i amb una altra, cap a l’autonomia. Són incompatibles totalment", ha alertat el diputat Carles Riera, no sense posar de relleu la via unilateral i assenyalar que les pròximes maniobres del president seran observades amb lupa.

L’anticapitalista ha assenyalat que els cupaires guarden la seva targeta vermella i ha indicat que "no tindran cap dubte a l’hora de presentar-la si arriba el cas" per forçar la dimissió de l’Executiu. "Ens haurem d’atenir als fets i, si porten cap a un diàleg autonòmic que traeix l’esperit del moviment republicà, observarem què està passant i haurem d’actuar en conseqüència", ha avançat en una entrevista a TV-3. 

La CUP serà tot orelles en la conferència que ha previst Torra al setembre per explicar el seu pla de govern. Fins aleshores, "observaran els fets" i vetllaran perquè ERC JxCat "facin prevaler la sobirania del Parlament". ¿Com? Desobeint les resolucions del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional i, com a mínim, s’entestaran a pressionar per mantenir les actes dels diputats processats per rebel·lió malgrat la seva suspensió. "¿On s’és vist que un jutge pugui suspendre un diputat elegit pels ciutadans?", s’ha preguntat, i ha considerat la maniobra com una “fulminació de la democràcia de dalt a baix".

El cupaire ha insistit en la necessitat de presentar un "acte de força i fermesa" des de l’independentisme i ha demanat a tots els partits que s’alineïn per posar rumb a la "república sense debilitats". Així, ha asesgurat que, segons el seu parer, la "desescalada" beneficia l’Estat i deixa fora de combat els independentistes perquè "frenen mentre l’Estat ataca amb més força". "No hem deixat d’anar enrere en termes de sobirania", ha remarcat, i ha reblat que "si es vol emprendre un camí de llibertat i democràcia l’única solució és tirar endavant, perquè continuar acotant el cap portarà al moment de dir prou".

Amb tot, ha demanat reflexió al Govern per "decidir si concentrar esforços a materialitzar la república o si vol rebaixar la intensitat del conflicte idiscutir engrunes autonòmiques". "No es poden fer les dues coses", ha advertit.