A favor de la distensió

Roca: "La solució a Catalunya és parlar perquè la democràcia és pacte"

El lletrat català ha alertat que es pot pensar contra la constitució, però no actuar-hi en contra

zentauroepp42061612 barcelona 12 02 2018 deportes el abogado miquel roca i180324184521 / JORDI COTRINA

L’advocat i expolític Miquel Roca, un dels "pares" de la Constitució del 1978, afirma que la solució al problema de Catalunya és parlar, "perquè democràcia és pacte, si bé pacte significa renunciar".

En declaracions als mitjans prèvies a la seva ponència ‘Constitució espanyola, 40 anys després’, dins dels cursos d’estiu a El Escorial, Roca ha declarat que l’inici del diàleg entre la Generalitat de Catalunya i el Govern és positiu.

Durant la jornada d’ahir, el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, van mantenir una trobada al Palau de la Moncloa per treballar en la normalització de les seves relacions.

Torra va declarar posteriorment que "mai" renunciarà "a l’exercici del dret a l’autodeterminació", si bé la trobada li va semblar "un bon punt de partida".

En aquest context, Roca ha assenyalat que la regulaciód’un referèndum està prevista a la Constitució, "tot i que hi ha uns límits que són evidents i són els que marquen la capacitat de negociació i els que decidiran els operadors actuals".

"La solució a Catalunya és parlar, conèixer-se, respectar-se i recordar que un valor de la Constitució és el respecte al pluralisme i a la diferència", ha explicat Roca, i ha afegit que "no és fàcil però el pluralisme és el que consolida un sistema democràtic".

Roca, durant la seva ponència, ha explicat que en democràcia es pot pensar "en contra de la Constitució", però no es pot actuar contra seu i, si el que es vol és canviar el sistema, "s’ha de fer dins de les regles del joc".

Temes:

Catalunya Govern