BATALLA SUCCESSÒRIA

Santamaría creu que pot guanyar Casado amb «molta claredat»

Fonts de la seva candidatura asseguren que compromissaris que apostaven per Cospedal han ofert el seu recolzament a l'exvicepresidenta

Un portaveu de la vencedora denuncia l'"enorme falta d'experiència" del diputat per la seva estratègia de cara a la segona fase

undefined44213957 graf6010 coslada madrid espa a 08 07 2018 la candidat180709141219 / Victor Lerena

No s’atreveixen a donar números, però, sigui per estratègia o per dades (que no volen facilitar), els principals assessors de Soraya Sáenz de Santamaría asseguren que ella pot guanyar Pablo Casado amb molta claredat. Fonts de la candidatura de l’exvicepresidenta han explicat a la premsa que des de dijous han contactat amb compromissaris que a priori recolzaven María Dolores de Cospedal, que no va passar a la segona volta, i els han ofert el seu recolzament. "En aquest partit la percepció amb les nostres converses és que la cosa va molt bé. Detectem una tendència molt positiva en favor de la nostra candidatura", ha dit un dels principals col·laboradors de Santamaría, que també ha denunciatl’"enorme falta d’experiència" de Casado en veure com l’aspirant està afrontant "aquesta segona fase".

Casado ha tornat a rebutjar aquest dilluns la candidatura d’unitat que li ofereix el seu contrincant i qualifica de "conjura palatina" la possibilitat de seure a integrar els dos equips i repartir-se els càrrecs. Santamaría li allarga la mà i li ha proposat una reunió a ell i també a Cospedal, per parlar del futur. Els assessors de la vencedora treuen importància a la diferència ideològica amb Casado, que ha defensat posicions dures durant la campanya contra l’avortament i contra el diàleg amb els independentistes. "Aquest partit és ampli. Hi pot cabre tothom [...] A més, jo no he sentit mai Casado queixar-se de l’'operació diàleg' abans del 155 [...] Ni tampoc no li vaig sentir dir que no estigués d’acord amb l’estratègia del PP d’esperar la sentència del Tribunal Constitucional en el tema de l’avortament", ha avisat un portaveu de Santamaría, que ha afegit: "Compte amb queixar-se de la història del partit i del Govern".

Debat sí, però...

Casado vol un "debat ideològic" amb Santamaría, una cosa a la qual ella està d’acord, però amb la boca petita. En privat, els assessors de la guanyadora creuen que un acte així remarcaria "les distàncies" i consideren que "és més rendible parlar amb els compromissaris i convèncer-los del PP que es vol fer".  Un portaveu de l’exvicepresidenta ha comentat que ella "ha debatut amb moltíssima més gent" i "més difícil" que Casado i que, si la Comissió Organitzadora del Congrés (COC) acaba proposant un cara a cara, la preocupació de Santamaría "és pròxima a zero".

En principi, la COC havia d’analitzar la petició oficial de debat que ha plantejat el diputat per escrit, però al final no ho ha fet. El coordinador general del PP, Fernando Martínez Maillo, que en principi hauria de mantenir la neutralitat perquè és el principal responsable a la seu de Gènova, ha afirmat que no el veu "necessari".