COMPAREIXENÇA PARLAMENTÀRIA

El Govern ofereix a Torra diàleg "sense condicions" i ERC es replanteja el vot a RTVE

"Hem de trobar punts de recolzament", reclama Calvo al Congrés, que demana no empetitir espais de diàleg

Els republicans i el PDECat aplaudeixen el to de l'Executiu davant de la cita de dilluns amb Sánchez i reclamen a Batet algun gest més

undefined44123393 graf2398 madrid 03 07 2018 la vicepresidenta del gobiern180703115019 / Luca Piergiovanni

El Govern i els partits independentistes catalans han exhibit bon to al Congrés aquest dimarts, a sis dies de la transcendental reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra a la Moncloa. "Intensificarem un diàleg obert, sense condicions", ha dit durant la seva compareixença parlamentària la vicepresidenta, Carmen Calvo. Les seves paraules han estat ben rebudes per ERC i el PDECat, malgrat que la número dos de l’Executiu ha aclarit després que no hi ha espai en l’ordenament jurídic per a un referèndum sobre la independència de Catalunya.

El portaveu republicà, Joan Tardà, molt crític en els últims dies amb el Govern després que aquest es negués a parlar de la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació, s’ha mostrat aquesta vegada molt més conciliador en la Comissió Constitucional de la Cambra Baixa. "Si som capaços de no fer-nos trampes, començarem bé", ha dit Tardà, que ha demanat que el Govern i la Generalitat es posin d’acord, de moment, sobre l’ordre del dia de la reunió entre Sánchez i Torra. De fet, s’ha felicitat perquè Calvo hagi arribat a dir que tot i que no reconeix el dret d’autodeterminació, perquè "no existeix en cap Constitució", no pensa dir-li a Torra de què ha de venir a parlar a Madrid i de què no. En aquest sentit, Tardà ha apuntat a aquest dimecres, dia en què compareixerà en comissió Meritxell Batet, per anunciar un possible canvi en les relacions del seu partit amb el Govern.  Si la ministra de Política Territorial segueix la línia de Calvo, ha explicat, ell reunirà el grup d’ERC i es replantejarà el vot (negatiu fins ara) alsnomenaments de RTVE.

El document enviat pel Govern, no obstant, no posa les coses fàcils a l’Executiu central, a l’hora de limitar la cita a debatre sobre la independència de Catalunya (una cosa que Sánchez no està disposat a tractar), amb alguna menció als presos del procés i els vestigis del franquisme, deixant de banda les qüestions sectorials. 

Mesures per "desescalar"

Des de l’antiga Convergència, Jordi Xuclà també ha aplaudit les paraules de Calvo. "Plantegin mesures per desescalar, però també per dialogar sense límits. Ha utilitzat la paraula 'condicions’. Em sembla molt encertat", ha dit el diputat del PDECat. Igual com Tardà, ha instat la ministra Batet a aprofitar la seva intervenció parlamentària de dimecres per ser més precisa quant a l’agenda de la reunió Sánchez-Torra a favor de l’acostament.

"El diàleg ha de ser franc i respectuós amb Catalunya. No eludirem la nostra responsabilitat, però volem que aquest respecte sigui compartit.  El compliment de les normes és una obligació d’anada i tornada. Intensificarem un diàleg obert, sense condicions. Sabem que a Catalunya hi ha un projecte independentista que no té prou majoria per tirar endavant. Hem de trobar punts de recolzament. El Govern té un projecte diferent, però som capaços de trobar-nos amb ell. Amb el president Torra farem un esforç de diàleg. És el que la ciutadania espera", ha assenyalat Calvo, sense aclarir en el torn de rèplica a què es refereix amb l’expressió "sense condicions".A Juan Carlos Girauta, portaveu de Ciutadans, la paraula li ha semblat una "estranyíssima ambigüitat". ElPPtambé ha criticat aquest punt de partida.