Trasllat d'empresonats

Robles assegura que l'acostament de presos "no serà una contraprestació a ETA"

La ministra redueix la mesura als reclusos etarres "en edat molt avançada o malalts"

GRAF9891. TORREJÓN DE ARDOZ (MADRID), 14/06/2018.- La ministra de Defensa, Margarita Robles, durante su intervención en la visita que ha realizado hoy al Centro de Operaciones Aéreas Combinadas (CAOC- TJ, Combined Air Operations Centre Torrejón) que la OTAN tiene en la Base Aérea de Torrejón y desde donde se controla el espacio aéreo del flanco sur de la Alianza. EFE/ Fernando Alvarado / FERNANDO ALVARADO (EFE)

La ministra de Defensa, Margarida Robles, ha afirmat aquest dilluns que "qualsevol decisió que es prengui des del punt de vista administratiu de trasllat de presos per raons humanitàries o per raons d’estricta aplicació de la llei, tindran control judicial", per la qual cosa serà un magistrat que decideixi "si les mesures són o no procedents" i no serà en cap cas una "contraprestació a ETA".

En una entrevista a Antena3, Robles enviava aquest missatge a les persones "crítiques" amb l’obertura del Govern a apropar al País Basc a presos de la banda terrorista ETA, que, segons ha destacat Robles, "ha estat derrotada per la societat espanyola i no pot reivindicar res ni demanar res", cosa que "ha de quedar molt clara".

Robles ha incidit que la legislació penitenciària exigeix un tractament "individualitzat" i estableix "principis bàsics" entre els quals figura el de la "proximitat" i "en aquest cas concret" s’estan analitzant "circumstàncies concurrents" com "si són persones amb una edat molt avançada o malalts".

"A aquestes persones que són crítiques, que sàpiguen que en darrer terme, qualsevol decisió que hi pugui haver sobre un trasllat d’un pres a un lloc més proper al seu domicili té sempre un control judicial", ha assenyalat, per incidir que "això no és en cap cas una contraprestació a ETA, que no en mereix cap, i és en compliment estricte de la legalitat vigent".