JxCat i ERC esmenen la moció de la CUP per treure la referència al 9-N

zentauroepp43859009 ple parlament torra foto ferran sendra180620101854 / FERRAN SENDRA

Els grups parlamentaris de JxCat i ERC han presentat esmenes conjuntes a la moció de la CUP que pretén "reiterar els objectius" de la declaració d’inici del procés del 9-N del 2015 i "fer efectives" les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional (TC). El text de les esmenes, a què ha tingut accés l’ACN, elimina la referència a la declaració del 9-N, i reafirma la voluntat de dur a terme les actuacions "necessàries" per assolir "democràticament" la independència. A més, les esmenes de JxCat i ERC proposen afegir a la moció un paràgraf que concreti que el Parlament, apel·lant al "diàleg, l’enteniment i la concòrdia", expressa la voluntat "d’iniciar negociacions" per fer "efectiu" el "mandat democràtic de creació d’un estat català independent en forma de República".

Les esmenes les van registrar els portaveus de JxCat, Albert Batet, i d’ERC, Anna Caula, i proposen modificar el primer punt de la moció de la CUP. El document original concreta que "el Parlament reitera els objectius continguts en la Resolució 1/XI, del 9 de novembre, sobre l’inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre del 2015". JxCat i ERC modifiquen aquest text perquè consti que la cambra ha expressat "en múltiples ocasions" la seva defensa al dret a decidir i a l’autodeterminació, i que reitera el seu "compromís" a assolir els objectius polítics "per vies democràtiques i pacífiques". En una segona esmena, JxCat i ERC afegeixen cinc lleis suspeses pel TC a les 10 que ja apunta la CUP al document original. Fonts consultades de la CUP han argumentat que es tracta de lleis a què la CUP ja no va recolzar quan van ser aprovades pel Parlament.

La tercera esmena de JxCat i ERC modifica el termini de 90 dies que reclama la CUP perquè el Parlament insti el Govern a elaborar i presentar "l’estat i el pla d’execució de totes les mesures tendents a fer efectiu el contingut dels articles suspesos pel TC" de les normes referides abans. Proposen que aquest termini de 90 dies passi a ser de "tota la legislatura" i suprimir el quart punt de la moció que demana que el Parlament insti el Govern a elaborar i presentar per a la seva tramitació en un termini –també de noranta dies– projectes de llei on recuperi el contingut material dels articles anul·lats pel TC posteriorment a l’aprovació de la Resolució l /XI del Parlament de Catalunya. Fonts republicanes argumenten que aquesta supressió es proposa per reiteració, al complementar les lleis suspeses en la segona esmena.