Llarena dona dos dies a Puigdemont per pagar 2,1 milions d'euros

El magistrat reclama l'exgovern, sota amenaça d'embargament, els diners destinats a l'1-O

Malgrat l'últim informe que elevava la quantitat a 3,2 milions, la providència exigeix la quantitat inicialment quantificada

zentauroepp43883832 epa299 berl n alemania 21 06 2018 el expresidente de l180629140115 / MARKUS HEINE

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha donat dos dies a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i als altres 13 membres del seu govern processats per malversació perquè de manera solidària prestin fiança de responsabilitat civil per 2.135.948 euros.

El termini comença a comptar a partir de l’endemà de la notificació. Com que avui és divendres s’entén que és dilluns quan totes les defenses s’han de donar per notificades. No obstant, fonts jurídiques assenyalen que sempre hi ha la possibilitat que es concedeixi algun dia més, però en principi la fiança hauria de ser abonada dimecres, si els processats volen evitar l’embargament dels seus béns.

El magistrat ha adoptat aquesta decisió en una providència, dictada una vegada l’ordre de processament va adquirir fermesa. Es tracta de la quantitat que en aquesta resolució es donava per presumptament malversada amb el pla independentista i el referèndum de l’1-O, més el terç previst en la llei, malgrat que un últim informe de la Guàrdia Civil elevava la suma a 3,2 milions d’euros.

Els que hauran d’abonar aquesta quantitat són Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva, Meritxell Borràs, Clara Ponsatí, Antonio Comín, Joaquim Forn, Josep Rull, Lluís Puig, Carles Mundo, Dolors Bassa, Santiago Vila i Meritxell Serret. Tot i que no tots van ser processats per rebel·lió, sí que ho van ser per malversació per les despeses de l’executiu català de cara a la votació il·legal.

La providència precisa que en el cas que no facin front a aquesta quantitat a través de totes les formes previstes en la llei, és a dir, en efectiu, amb talons o presentant com a aval propietats, es procedirà a l’embargament dels seus béns fins a cobrir la quantitat reclamada per cobrir a la qual poden ser condemnats en el futur judici.