DEBAT SOBIRANISTA

Pablo Iglesias: "Torra té clar que no és moment de vies unilaterals"

El líder de Podem advoca per un encaix constitucional diferent reconeixent Catalunya com a nació

zentauroepp43965811 quim torra y pablo iglesias en la generalitat foto ferran s180625130207 / FERRAN SENDRA

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha afirmat aquest dimarts que té constància que la via unilateral per a una nova declaració d’independència "no és a l’agenda" del Govern de Quim Torra, amb qui es va reunir aquest dilluns a la Generalitat.

"Em consta que la via unilateral no és a l’agenda i això no és una opinió, és informació", ha sentenciat Iglesias en declaracions a la cadena SER quan li han preguntat per aquest assumpte després que el mateix Torra, havent-se reunit amb ell, afirmés que és necessari un nou 1 d’octubre a Catalunyaper avançar en el seu objectiu d’independència.

Posteriorment, en una entrevista a RAC-1, Iglesias ha reiterat aquesta idea: "[Torra] té clar que no és el moment de vies unilaterals, tot i que no renunciï al referèndum d’autodeterminació".

Encaix diferent

"Al senyor Torra li agradaria que Catalunya no formés part d’Espanya. Ahir li vaig provar d’explicar que des d’altres valors, amb un encaix constitucional diferent, reconeixent Catalunya com a nació, podem compartir un Estat i des dels valors republicans", ha explicat.

Segons ha dit, "això implicarà parlar de moltes coses en què no s’està d’acord", però s’ha d’"apostar pel carril del diàleg i les vies democràtiques", ja que "l’assumpte de Catalunya és greu" i el "problema polític a Espanya amb la plurinacionalitat i l’encaix territorial", també.

Acostament

En aquest context, s’ha referit a la situació dels polítics independentistes en presó preventiva per reiterar que té constància de "la voluntat" del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de "fer el que estigui a la seva mà per facilitar-ne" l’acostament, "una cosa que és un principi humanitari de qualsevol legislació penitenciària".

Segons la seva opinió, "que els presos puguin estar a prop de les famílies, que es pugui parlar amb els presos, que formin part de la interlocució a l’hora de solucionar aquest conflicte és una cosa molt important" en què s’han d’"arremangar per "ajudar que hi hagi un diàleg".

Iglesias també ha avançat que començarà les visites als líders independentistes a presó amb Jordi Cuixart perquè, ha explicat, el líder d’Òmnium "representa una cosa molt especial", a l’estar vinculat a la societat civil però no als partits, cosa que, segons el seu parer, el col·loca com un "interlocutor privilegiat".