REACCIÓ A L'ALA ESQUERRA

Iglesias augura "un calvari" a Sánchez i li ofereix "cortesia mínima"

Al·lega que la decisió de rebutjar una coalició amb Podem és "imprudent" i espera el seu "desgast"

Es nega que dirigents morats acceptin llocs en el segon escalafó de l'Executiu socialista

zentauroepp43571236 graf989 madrid espa a 01 06 2018 el secretario general180601114431 / J J Guillen

Pablo Iglesias marca línia política sobre el Govern de Pedro SánchezPedro Sánchez després de sis dies en silenci. Podem concedirà una "cortesia mínima" de fins a tres setmanes i si els socialistes no activen les lleis que els morats reclamen, passaran a collar-los.  Remarca, primer de tot, que és un gabinet "feble", que tendeix al "desgast" i que el nou president pot viure un "calvari" a la Moncloa. Les eleccions, de moment, ni esmentar-les.  

Les files podemistes esperaven des de fa dies amb certa inquietud que el secretari general definís la posició del partit respecte al nou gabinet que aquest dijous ha pres possessió. Després de meditar-ho, Iglesias ha fixat un marge de gràcia per al Govern de Sánchez, ja que és conscient que l’opinió pública progressista difícilment acceptaria una oposició dura amb l’onada d’il·lusió desencadenada per la sortida del PP. En aquesta tensió, Iglesias advoca per ser puny de ferro en guant de seda. De moment.  

Aquest difícil equilibri es tradueix dialècticament a destacar constantment la "fragilitat" en què governarà Sánchez i sotmetre'l a examen. "Cap president a Espanya no ha tingut un recolzament tan escarit, feble, fràgil. A partir d’ara toca estar a l’expectativa i concedir una mínima cortesia parlamentària", ha assenyalat Iglesias en una entrevista a TVE, un termini gràcia que ha fixat en fins a "tres setmanes".

Permisos i pensions

Tota pregunta sobre el Govern porta l’afegitó de la "debilitat" del Govern en la resposta. "Qui es desgasta és qui està en el Govern, no hi ha Govern que no es desgasti i passar per la Moncloa amb el Govern més feble de la democràcia probablement serà un calvari per a Pedro Sánchez", ha augurat.  S’ha ofert a donar al president "tot l’oxigen", sempre que faci els deures que Podem li posa. Les primeres exigències: permís de paternitat i maternitat igual i intrasferible per a pares i mares i vincular l’augment de les pensions a l’IPC. 

A Iglesias no sembla agradar-li la idea que Sánchez ofereixi càrrecs a dirigents podemistes en el segon escalafó del seu Executiu o en organismes públics. ¿Ho acceptaria? "No", ha respost, nosaltres tenim 67 diputats, ells, 84. El PSOE havia de trair si feia un Govern de 156 o en solitari. Han triat governar en solitari. Els desitgem bona sort". 

Preguntat per una data per a la convocatòria d’eleccions legislatives, ha respost amb evasives.  Assenyala que l’important és el que es faci durant la legislatura, no el que duri, i recorda que els comicis els fixa el president.