CAUSA PER REBEL·LIÓ

El Suprem suspèn la vista sobre el recurs de Puigdemont al seu processament

El tribunal ajorna la sessió en espera de rebre les al·legacions de Cuixart

Quan la interlocutòria sigui ferma s'aplicarà la suspensió de càrrec públic dels presos i els fugits per als quals es va decretar presó

zentauroepp39170257 barcelona 04 07 2017 carles puigdemont y oriol junqueras p180419091738

La Sala d’Apel·lació del Tribunal Suprem ha suspès aquest dimecres la vista en la qual havia d’estudiar els recursos que han presentat contra el seu processamentels recursos que han presentat contra el seu processament per rebel·liómalversació desobediència l’expresident Carles Puigdemont i 13 líders més del procés encausats.

Segons han informat fonts jurídiques a aquest diari, el motiu de la suspensió és que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va recórrer en reforma i subsidiàriament en apel·lació, per la qual cosa havia de presentar noves al·legacions i encara no han arribat a l’alt tribunal. Així que per evitar-li indefensió s’ha decidit ajornar la vista.

Quan l’alt tribunal es pronunciï, l’ordre de processament, amb les excepcions que incloguin els magistrats, adquirirà fermesa. En aquell moment és quan s’aplicarà l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, que preveu la suspensió de “funció o càrrec públic” dels processats en ferm per terrorisme o rebel·lió que estiguin a la presó.

Pèrdua de l’escó

Això afectarà l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l’expresident del’Assemblea Nacional Catalana  (ANC) Jordi Sànchez i els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva, però també el mateix Puigdemont i l’exconseller Toni Comín, la presó del qual va ser decretada en l’ordre de processament, tot i que estiguin un a Alemanya i l’altre a Bèlgica.

Tots van ser processats per rebel·lió i malversació, tret de Sànchez, que només ho va ser pel primer delicte, per la qual cosa l’aplicació automàtica del 384 els suposarà la pèrdua de l’escó que van obtenir el 21 de desembre passat. 

Catorze recursos de 23

Tot i que el jutge Pablo Llarena va processar un total de 23 responsables de la declaració unilateral d’independència (DUI), només 14 han recorregut la resolució, entre els quals, tots els anteriors, tret de Comín, que va refusar donar-se per personat al Tribunal Suprem per provar d’evitar estar subjecte al procediment que li suposarà, com als seus companys en la mateixa situació, la pèrdua de l’escó.

A més d’ells també van recórrer el processament els exconsellers Dolors Bassa, Carles Mundó, Clara Ponsatí i Lluís Puig, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, els exmembres de la Mesa de la Cambra Anna Simó i Joan Josep Nuet i el presidentd’Òmnium Cultural,  Jordi Cuixart. Com que no no exerceixen cap càrrec públic, tot i que també van ser processats per rebel·lió (tret de Simó i Nuet), no els afecta el 384 bis.

La Sala d’Apel·lació també ha de revisar el recurs presentat per Vox, que considera que tant l’expresident de la Generalitat Artur Mas com l’expresidenta del’Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras havien d’haver estat processats per rebel·lió. 

El tribunal en aquesta ocasió estarà compost pels magistrats Miguel Colmenero, que serà l’encarregat de redactar la decisió que adopti, Alberto Jorge Barreiro i Vicente Magro, que substitueixFrancisco Monterde per malaltia.