SENTÈNCIA DE LA 'GÜRTEL'

La dona de Bárcenas, a la presó de Soto del Real fins que pagui

La Sala considera que la presó del seu marit és suficient per conjurar el risc de fuga

La fiança de Sepúlveda és de 100.000 euros, però la resta de condemnats només hauran de comparèixer quinzenalment

e842c4e3-6c09-41be-a9f2-6114c5375d75-hd-web / periodico

Tal com feia presagiar la seva decisió d’aquest dilluns, la Secció Segona del Jutjat Penal de l’Audiència Nacional ha decidit que cap dels condemnats en la sentència del 'cas Gürtel' amb penes inferiors als 30 anys de presó hagi d’esperar a la presó que sigui revisada pel Tribunal Suprem i passi a tenir més fermesa. Només l’esposa de l’extresorer del PP Luis Bárcenas, Rosalía Iglesias, i l’exalcalde de Pozuelo de Alarcón (Madrid) Jesús Sepúlveda, exmarit de l’exministra Ana Mato, han sigut enviats a Soto del Real, però només estaran empresonats fins que abonin les seves respectives fiances de 200.000 i 100.000 euros.

Malgrat que Iglesias va ser condemnada a una pena tan elevada com són 15 anys i un mes de presó, per al tribunal, el mer fet que Bárcenas ja sigui a la presó "és una circumstància que pot pal·liar el risc de fuga". La interlocutòria també diu que no pot "obviar la important quantitat de recursos econòmics que el matrimoni va arribar a aplegar amb la il·lícita activitat delictiva desplegada pels dos cònjuges", per la qual cosa fixa per a ella una fiança de 200.000 euros, "conforme amb els beneficis que li va reportar" el delicte; a continuació afegeix que "una part d’aquestsa diners no s’han aconseguit localitzar".

En el cas de Sepúlveda, condemnat a 14 anys i 4 mesos, el tribunal afirma que va cometre un "important elenc de delictes relatius a la corrupció", fet que l’equipara al mateix Bárcenas, a l’exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega i a l’exconseller madrileny Alberto López Viejo. Els tres van ser condemnats a penes superiors als 30 anys de presó i van ingressar a Soto del Real dilluns, a petició d’Anticorrupció. Com que la pena de l’exregidor de Pozuelo és inferior, deixarà de seguir els seus passos quan faci efectiva la fiança de 100.000 euros fixada. El tribunal assenyala que les malalties mèdiques que al·lega poden ser tractades a la presó sense problema.

Amb la fiança del seu marit

Fonts jurídiques van assenyalar que la defensa d’ Iglesias, que va ser conduïda als calabossos de l’Audiència fins al seu trasllat a presó, va intentar que la Sala donés per satisfeta la seva fiança amb la que va aportar Bárcenas per quedar lliure després d’estar 19 mesos a la presó. Com que ara ha tornat a ser empresonat, els seus 200.000 euros se li haurien de retornar. El tribunal l’ha rebutjat, entenent que l’empresonament de l’extresorer encara es pot modificar.

La resta delscondemnats per la primera època de la Gürtelürtel per als quals la fiscalia també va demanar presó només hauran de comparèixer quinzenalment i no podran sortir del país, mesures idèntiques a les que hauran de complir Iglesias i Sepúlveda quan quedin lliures. Són el comptable de la trama, José Luis Izquierdo (17 anys i 7 mesos), l’exregidor Juan José Moreno (15 anys i dos mesos) i Carmen Rodríguez Quijano (14 anys i 8 mesos), exdona de Francisco Correa, la llibertat dels quals pretén que no "es trunqui en aquest moment" ni tampoc la relació que manté amb la seva filla i al·lega que vol estar amb ella "el major temps possible". També s’han fixat compareixences per al que va ser advocat de Correa Antonio Villaverde (8 anys i 2 mesos), l’exregidord’Estepona Ricardo Galeote   (7 anys i 10 mesos) i l’exviconseller d’Immigració madrileny Carlos Clemente (5 anys i nou mesos), que compareixerà al consolat espanyol de Bogotà.

Després de la decisió del Consell General del Poder Judicial de no habilitarJosé Ricardo de Prada per assistir a les vistetes, per a la qual cosa va ser necessari el vot de qualitat del seu president, Carlos Lesmes, el tribunal que ha rebutjat la presó no és el mateix que va dictar les condemnes, ja que el primer va ser substituït per María José Rodríguez Duplá.