AL JULIOL

El PDECat convoca un congrés amb l'amenaça d'una disputa pel lideratge

L'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, pretén arrabassar el càrrec a Marta Pascal

La presidenta del consell nacional, Mercè Conesa, ho rebutja per "extemporani"

abertran43445632 graf2742 barcelona 22 05 2018 la coordinadora general de180522120716 / Quique Garcia

El PDECat revisarà el seu posicionament ideològic i retrà comptes sobre la feina duta a terme pels seus càrrecs al pròxim conclave del partit previst per al 20, 21 i 22 de juliol. El seu propòsit és "reenviar el seu projecte polític" i dissenyar "el seu model de país per a Catalunya" però el sector crític amb l’actual direcció pretén aprofitar la cita per penetrar a la cúpula i desbancar el comandament actual.

L’assemblea ordinària s’augura plena de crispació i acusacions creuades, ja que els postconvergents que piloten la formació no han sabut canalitzar totes les sensibilitats dels associats. Menys encara agrupar els independents que s’han afegit a JxCat gràcies a Carles Puigdemont, els ja anomenats puigdemonistes. Aquest sector, liderat per l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, ja prepara l’assalt.

Segons ha avançat 'La Vanguardia', Casals està disposat a presentar la seva candidatura per arrabassar el càrrec de coordinadora nacional del partit a Marta Pascal. Segons els seus estatuts interns els càrrecs de la direcció s’exerceixen durant quatre anys, però aquest sector pretén afegir al reglament de l’assemblea, que es dibuixarà aquest dissabte en una reunió del consell polític, la possibilitat de canviar les regles del joc i que la seva candidatura es pugui votar al juliol. 

Duel per la direcció

Pascal ha reaccionat amb 'fair play' davant del seu nou adversari i ha fet una crida a "sumar" i "eixamplar" per recollir totes les sensibilitats dels associats: "Seguim forts i amb ganes de treballar amb el màxim respecte per a tot el món. Amb el senyor Casals tinc una magnifica relació i compta amb tot el meu respecte", ha manifestat en roda de premsa a Barcelona. 

Molt més contundent ha estat la líder del consell nacional, Mercè Conesa, que ha sortit ràpidament a defensar-la amb el reglament a la mà i prenent el seu lloc al faristol: "Això és extemporani. Quan hi hagi el càrrec a l’elecció general del partit em semblarà perfecte, però en aquest moment no toca", ha sentenciat sobre les pretensions de Casals.

Conesa ha insistit que l’assemblea ordinària prevista per a aquest estiu "no és una assemblea de càrrecs", sinó de perfil "ideològic", per la qual cosa no preveuen que hi hagi primàries tret que alguns associats ho demanin degudament i així ho accepti el consell nacional. "Ja ens presentem a les primàries per als nostres càrrecs unipersonals i deien molt clar que els càrrecs eren per a quatre anys. No és, en principi, una assemblea de càrrecs, però això no vol dir que hàgim de posar al dia algunes distensions que poden existir", ha apuntat després.

La vacant de Mas

La cadira que queda buida és la que acompanyaNeus Munté en la presidència del PDECat, després de l’abandonament d’Artur Mas  al gener. "És pertinent elegir al juliol la persona amb qui haurà de compartir la seva responsabilitat", ha indicat Pascal.

El partit també estudiarà en aquest conclave les seves relacions amb JxCat i abordarà com compaginar els "lideratges fonamentals" de Josep Rull, Jordi Turull, Lluís Puig, Joaquim Forn, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont. Pascal ha aprofitat aquest moment per enviar un missatge al "tripartit del 155": "La voluntat del poble de Catalunya expressada a les urnes només la poden modificar els ciutadans. Que es deixin de subterfugis, itineraris, excuses i ens deixin posar en marxa el Govern d’aquest país", ha etzibat.

Així mateix, ha obert les portes del partit al nou president, Quim Torra: "Sap que el PDECat també és el seu partit. Hi està convidat. Ho sap i l’hi hem traslladat", ha assenyalat.