L'independentisme surt per primera vegada al carrer un 1 de maig

L'Intersindical-CSC i l'ANC convoquen una marxa "en defensa de la República dels drets socials"

Reivindiquen un salari mínim de 1.200 euros, una jornada de 35 hores, posar fi a les retallades i blindar la renda garantida

zentauroepp43141555 el fill de dolors bassa llegint una carta des de la pres a180501120735 / Rafa Garrido

L'independentisme estrena aquest dimarts nova data al seu calendari de mobilitzacions.L'Intersindical-CSCl'ANC i part del grup promotord'Universitats per la República han sumat forces sota la plataforma Alcem-nos per sortir aquest 1 de maig al carrer i exigir una millora de les condicions laborals «en clau republicana».

Sota el lema Per una república dels drets socials, els manifestants es concentraran a les 17.30 hores a la plaça Urquinaona de Barcelona i avançaran per Via Laietana fins a la plaça Sant Jaume, on es posarà el colofó a la marxa amb els parlamentsd'Antonio BañosElisenda Paluzie (ANC) i Sergi Perelló (Intersindical-CSC). Segons els organitzadors, hi haurà representants de JxCatERC i laCUP a la capçalera, amb altres líders d'entitats socials com Òmnium Cultural

Les seves demandes

«En un país que es mobilitza tant, una diada com aquest 1 de maig no podia passar descafeïnada», ha assenyalat un dels impulsors, Jordi Naya, en declaracions a EL PERIÓDICO. Naya, que participa a Universitats per la República, explica que el seu primer aliat va ser l'Intersindical-CSC, i que després es van apropar a l'ANC, que va veure de bon ull la idea.

A tres bandes van forjar les demandes d'aquesta nova plataforma: un salari mínim de 1.200 euros per una jornada laboral de 35 hores, posar fi a les retallades en educació i sanitat, blindar la renda garantida i protegir i millorar la conciliació entre la vida laboral i familiar, amb un especial apèndix en el seu manifest per a les dones, sobre les quals encara recau la majoria del treball domèstic i de cures.

El grup promotor insisteix que «sense República no hi ha drets socials ni avenç social possible», i en el manifest també demanen una disminució de les taxes universitàries, una millora de les pensions i sanitat universal.

Evitar el «monopoli antirepressiu»

Els impulsors d'aquesta marxa aprofundeixen en la necessitat de«construir discurs»i «evitar el monopoli antirepressiu a què s'ha sumit el moviment independentista». Això no vol dir que no exigeixin l'alliberament dels presos independentistes i la retirada de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, però el moviment pretén reflotar-se als carrers «construint projecte polític».

És a dir, rebutgen fer-se veure només en dates assenyalades per l'entrada en presó preventiva de líders sobiranistes, quan el comptador marcarà demà mig any per a Oriol Junqueras i Joaquim Forn. «El missatge d'avui és que el moviment republicà no és només antirepressiu o nacional, sinó que també va unit a una millora de les condicions materials de la vida de les persones», conclou Naya.

Aquesta vegada, però, no han aconseguit el suport de CCOO i UGT, que han optat per mantenir-se al marge d'aquesta convocatòria. Caldrà veure la continuïtat d'Alcem-nos, tot i que l'equip promotor assenyala que hi ha «bona relació» i «ganes de continuar treballant conjuntament».

Homenatge a Bassa

D'altra banda, ERC ha volgut recordar aquest dia la trajectòria sindical de l'exconsellera de Treball Dolors Bassaempresonada a Alcalá-Meco, i la seva feina al capdavant de la Conselleria de Treball. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha exigit la seva llibertat i ha criticat la «situació injusta i arbitrària que està vivint», en un acte organitzat a Barcelona. 

Al seu torn, l'exconsellera ha publicat un article al web del partit en què fa una crida a la mobilització de la ciutadania perquè assegura que «els drets polítics estan en perill» i el dret a vaga, «amenaçat», a Espanya.