Cifuentes porta als tribunals el Campus de la Justícia d'Aguirre

El Govern de la Comunitat de Madrid trasllada a la fiscalia possibles "irregularitats" en la gestió d'un dels projectes estrella de la seva antecessora

Cifuentes porta a la fiscalia el campus de la justícia d’Aguirre / EFE VÍDEO

En plenes convulsions pel màster fantasma de la presidenta madrilenya, el Govern de Cristina Cifuentes ha denunciat davant la fiscalia les irregularitats detectades al Campus de la Justícia de Madrid, un projecte encarregat el 2007 per l'Executiu d'Esperanza Aguirre que pretenia agrupar les seus judicials al barri madrileny de Valdebebas.

La mateixa Cifuentes ha confirmat la denúncia a través del seu compte de Twitter, on a més ha deixat un missatge en què afirma: "Tenim tolerància zero amb la corrupció, vingui d'on vingui. Avui, una prova més". La denúncia arriba després d'un informe de fiscalització de la Cambra de Comptes que advertia que l'estructura organitzativa mercantil del Campus de la Justícia no seguia "cap criteri de racionalitat econòmic i organitzatiu".

El 3 d'abril, l'Executiu regional va elevar a l'Advocacia General de la Comunitat de Madrid aquest informe, i, una vegada examinat, ha determinat que hi pogués haver "il·lícits penals", segons ha explicat en declaracions als mitjans al Ple de l'Assemblea el conseller de Justícia, Presidència i portaveu del Govern regional, Ángel Garrido. Per això, ha continuat, ara "correspon" a la fiscalia determinar "si és així o no".

¿Per què ara?

Garrido ha rebutjat que l'entrega d'aquest informe a la fiscalia sigui un intent de desviar l'atenció de la polèmica del màster de Cifuentes, sinó que el Govern actua "quan correspon". "Podria haver sigut ahir, avui o d'aquí cinc dies", ha comentat. Per aquest motiu, no van presentar conjuntament la denúncia juntament amb els grups de l'oposició perquè, ha indicat el conseller, no es mouen "per interessos partidistes".

L'oposició ja va portar a la fiscalia el mes de març passat aquest cas, analitzat a la comissió d'estudi del deute de l'Assemblea de Madrid, i va advertir que el projecte va suposar un "menyscapte patrimonial" per als madrilenys de més de 130 milions d'euros. Per això aquest dijous l'oposició a l'Assemblea de Madrid ha criticat la "passivitat" que ha mantingut fins ara Cifuentes amb el Campus de la Justícia malgrat que assegura que ja coneixia les "malversacions, les irregularitats i els presumptes delictes" d'aquest projecte.

"Indicis de criminalitat"

"Elevem les coses quan tenim informes de l'Advocacia, que és a qui fem cas, perquè determina cadascun dels plantejaments que tenen a veure amb la legalitat", ha dit Garrido, que ha insistit que el Govern regional actua "basant-se en els informes de l'Advocacia de la Comunitat", no per presumpcions o per intuïcions.

Pel que fa al perjudici econòmic, Garrido ha recalcat que estan a l'espera de si la fiscalia decideix que hi ha "indicis de criminalitat" perquè la Comunitat es personi, si escau, com a acusació particular, com ja ho va fer en el cas Púnica o Gürtel. Però el PSOE, Podem i Ciutadans han coincidit a recordar que l'oposició ha portat dues vegades la qüestió a la fiscalia, sense que el PP s'hi hagi volgut sumar i que els populars fa "dos anys i mig que defensen la gestió dels seus antecessors".